Sociální dávky v Česku pobírají rodiče, kteří neposílají své děti k povinné školní docházce. Sociální demokracie si problému všimla po 6 letech vyplácení sociálních dávek. (Ilustrační foto: archiv)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) veřejně přiznala zásadní chybu sociálního systému v Česku: sociální dávky pobírají rodiče, kteří své děti neposílají do školy, i když je základní škola pro děti v ČR povinná. Od vzniku samostatné České republiky přitom ČSSD vládla, respektive vládne zhruba 14 let, z toho od ledna 2014 nepřetržitě více než 6 let řídí resort sociálních dávek, který má sociální dávky ve své gesci.

Za problém sociálních dávek pro rodiče záškoláků tak nese právě ČSSD nejvyšší odpovědnost. Doposud však tato strana problém zjevně ignorovala, respektive, nesnažila se jej řešit.

Teprve nyní sociálně demokratická ministryně Maláčová přiznala, že státní sociální dávky pobírají rodiny, jež svým ratolestem umožňují záškoláctví. Sociálně demokratická politička současně prezentovala záměr zrušit sociální dávky rodinám, jejichž děti nechodí do školy.

Podle Maláčové prý ´není možné, aby základní školní docházku neukončilo v Ústeckém kraji 16 procent dětí´. Varovala současně, že vyloučené lokality představují „časovanou bombu“. Nepřiznala však sebemenší zodpovědnost své politické strany za tristní situaci.

Přitom, sociální demokracie, jejíž vysokou představitelkou je ministryně Maláčová, se od vzniku samostatné ČR (1993) podílela na vládnutí po dobu plných 14 let. Z toho 4 roky vládla „jednobarevně“, tedy sama, bez koaličního partnera ve vládě.

A posledních 6 let má právě ČSSD nepřetržitě ve své gesci resort sociálních věcí, v jehož gesci jsou sociální dávky.

„Situace ve vyloučených lokalitách se neustále zhoršuje. Jejich počet se nám za deset let ztrojnásobil. Je to časovaná bomba,“ deklarovala nyní Maláčová.

Konstatovala současně, že její návrh není dokonalý a že je nesystémový. Je ale podle ní lepší než ponechat současný stav.

„Systém sociálních dávek nepomáhá lidem, kteří pomoc potřebuji. Většinu problémů nechává vyhnívat. Je potřeba do tohoto problému říznout. Pokud to neudělám, necháme to dál vyhnívat a pak se budeme divit,“ prohlásila ministryně Maláčová.

Považuje za nepřijatelné, že základní školní docházku neukončí v Ústeckém kraji přes 16 procent dětí.

„Nemůžeme se smířit s tím, že skoro sedmnáct procent lidí v jedné z nejbohatších zemí na světě nemá vychozenou základní školní docházku. Bez vzdělání nebudou mít žádnou šanci, budou žádat o sociální dávky,“ zdůraznila Maláčová, jejíž strana již 6 let nepřetržitě řídí resort sociálních věcí.

Maláčová se brání tím, že jde o složitou problematiku, která se týká více resortů, které by na ní měly spolupracovat. Podle ministryně nejde déle čekat.

„Navrhla jsem 23 konkrétních opatření. Nejzásadnější je, že chceme nastavit za pomoci evropských fondů systémovou práci na obcích, aby děti do školy chodily,“ řekla.

Podle ní by automaticky mohly obce, spadající do vyloučených lokalit mít možnost požádat o pomoc.

„Aby rodiče spolupracovali se sociálními pracovníky, musíme na ně vytvářet tlak. Dospěli jsme k závěru, že pokud budou mít děti několik zameškaných týdnů a nebudou nemocné, bude jim odebrána pomoc na bydlení.”

„Pokud se rodiče o děti nestarají, jestli ráno vstávají, jestli se připravují, tak pokud nefunguje rodina, musí zafungovat stát,“ dodala dále.

Odmítla názor, že tyto děti nebudou nikdy chodit do školy.

„Všichni byli přesvědčení, že to nebude fungovat, což je nejvíc absurdní. Pokud budeme chtít a využijeme sociální práci a budeme ji dělat dobře, když se zapojí všechny možné nástroje, jak to řešit a zároveň bude tlak na rodiče, tak to vyřešíme.“ (sfr)