Největší výzva, které čelí Západ, je podle slovenské prezidentky Čaputové vzestup populismu, extremismu a dezinformací, které rozdělují společnost.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová varovala před populismem, extremismem a dezinformacemi, jež rozdělují společnost. Političtí lídři podle ní musí odmítnout extremismus, chránit menšiny a vyjadřovat solidaritu s těmi, na které extremisté útočí.

Čaputová to řekla v projevu na mnichovské bezpečnostní konferenci, kde vystoupila jako první slovenská hlava státu.

Politici podle ní nesou zodpovědnost hned ve třech ohledech. Jsou zodpovědní za tvorbu pravidel, jež garantují svobodu a stabilitu, a mají také osobní a morální zodpovědnost, jejíž součástí je i schopnost odolávat svodům moci.

Do třetice mají společenskou zodpovědnost.

„Mají povinnost spojovat, ne rozdělovat společnost na nás a je, na západ a východ, na sever a jih, na města a venkov, na elity a občany,“ deklarovala Čaputová.

„Musíme chránit společnost před nepravdivými výroky,“ poznamenala a vyslovila se pro ochranu nezávislých médií a občanské společnosti.

„Když vzdáme tuto povinnost, nebude žádný Západ nebo EU, která (nás) chrání,“ konstatovala Čaputová.

Varovala dále před politiky, kteří slibují, že přinesou pořádek. Je podle ní nutné se ptát, jestli tak nechtějí činit autoritativně a jestli nevidí demokratický pluralismus jako překážku pro dosažení svých cílů.

Čaputová také vyjádřila pochopení pro debaty o silnějším propojení financí z Evropské unie a respektu ke sdíleným hodnotám. Musí ale podle ní být férové a postavené na jasných kritériích. (sfr)

Pro financování z EU podmíněné dodržováním zásad právního státu se v Mnichově vyslovila i česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO), do jejíž působnosti spadají evropské hodnoty a transparentnost. Ta zamýšlí prosadit seznam, v němž budou přesně vymezené situace, kdy by členské sáty EU mohly přijít o část peněz přerozdělovaných skrze Brusel.

Zároveň by ale podle ní měl mechanismus obsahovat i opatření, aby prostředky mohla nadále čerpat města v dané zemi nebo tamní neziskové organizace. (sfr)