Spojené státy se s hnutím Tálibán dohodly na týdenním klidu zbraní. Dohoda by měla umožnit stažení západních armád z Afghánistánu.

USA si v Afghánistánu vyjednaly s vítězícím Tálibánem příměří k tomu, aby američtí a další spojenečtí vojáci mohli odejít ze země. Spojené státy se s hnutím Tálibán dohodly na týdenním klidu zbraní, po kterém budou následovat celoafghánské mírové rozhovory. Dohoda by měla umožnit stažení západních armád z Afghánistánu.

Přesný termín, kdy začne příměří platit, oznámen nebyl. Podle zákulisních zdrojů to však bude velmi brzy.

Dohoda s Tálibánem může otevřít cestu ke stažení amerických vojáků ze země.

Nejmenovaný americký představitel označil dohodu o příměří za „snížení násilí“.

Dodal, že je velmi konkrétní, protože přímo zmiňuje nastražené výbušniny, sebevražedné útočníky či raketové útoky. Ujednání zahrnuje celou zemi včetně afghánských ozbrojených sil.

Informace vyla zveřejněna poté, co se na okraj mnichovské bezpečnostní konference sešli americký ministr zahraničí Mike Pompeo a šéf Pentagonu Mark Esper s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním.

Dosažení dohody by mohlo být prvním krokem ke stažení zhruba 13 tisíc amerických vojáků a tisíců příslušníků jednotek dalších zemí NATO z Afghánistánu.

Pokud by k tomu došlo, stalo by se tak 18 let po invazi koaličních vojsk do Afghánistánu, kterou vyvolaly teroristické útoky z 11. září 2001 v New Yorku.

Stoltenberg: NATO z Afghánistánu neodchází

Severoatlantická aliance neodchází z Afghánistánu, prohlásil v sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.

Podle něho je však aliance připravena stáhnout část vojáků, pokud radikální hnutí Tálibán ukáže ochotu ke kompromisu.
NATO má dnes v Afghánistánu kolem 16 tisíc vojáků, kteří se podílejí na výcviku tamních sil.

„Neopouštíme Afghánistán, ale jsme připraveni přizpůsobit počet našich jednotek, když Tálibán projeví ochotu omezit násilí a učinit skutečné kompromisy,“ zdůraznil Stoltenberg.

Podle něho by odchod části vojáků mohl být začátkem cesty k míru v zemi.

„Cílem není zůstat tam co nejdéle, ale vyslat jasný vzkaz Tálibánu, že nevyhrají v boji,“ prohlásil také.

Se stahováním jednotek z Afghánistánu v případě funkční dohody s Tálibánem počítají i USA. (sfr)