Babiš se rozčiloval nad názvem Czechia. Sám pro něj ale hlasoval.

Premiér Andrej Babiš se v rozhovoru pro Wall Street Journal (WSJ) rozčiloval nad změnou názvu Česká republika na alternativní Czechia. V roce 2016 jej přitom odhlasovala vláda, v níž Babiš působil jako ministr financí. Sám pro název zvedl ruku. Název Czechia má sloužit pro označení země v zahraničí.

„Tys to změnil? Anebos to změnil ty?“ ptal se Babiš svých poradců během rozhovoru s WSJ. Babiš se rozčiloval nad tím, že mu někdo změnil název země. Na to ho během loňského rozhovoru upozornil redaktor WSJ.

Poradci Babišovi vysvětlili, že Česká republika podala žádost o používání zkráceného názvu k Organizaci spojených národů (OSN), a ta že věc schválila.

„To jsem nevěděl. Vůbec se mi to nelíbí. Teď si budete plést Czechia (Česko) a Chechnya (Čečensko),“ rozčiloval se v redakci Babiš.

Odkazoval tak pravděpodobně na případ, kdy si americká média spletla Českou republiku s Čečenskou republikou. Po teroristickém útoku během maratonu v Bostonu totiž o čečenském pachateli Tsarnajevovi referovala jako o Čechovi. Záměna se však zakládala na podobnosti jmen Czech republic (Česká republika) a Chechen republic (Čečensko).

„Jsme Česká republika, jsme Češi. Nechápu, čí hloupý nápad to byl. Jsem silně proti tomu,“ durdil se Babiš, který sám pro název na vládě hlasoval.

Záměr zavést jednoslovný název Czechia coby paralelu k označení Česko přednesl v roce 2016 ministr zahraniční věcí Lubomír Zorálek. Pro návrh se vyslovili všichni členové vlády kromě Karly Šlechtové, tedy i Babiš.

Po schválení tak Czechia figuruje v databázích OSN jako alternativa k Czech republic. Zkrácený název dlouhodobě propagoval také prezident Miloš Zeman.

Detaily z loňského rozhovoru zveřejnil čerstvě Washington Street Journal. Na nově zveřejněné informace z loňského rozhovoru již reagovaly osobnosti veřejného života, jako ekonom Tomáš Sedláček.

„Jak ze sebe udělat idioty před celým světem,“ glosoval Babišův výstup Sedláček, a přidal odkaz na článek WSJ.

(eye)