USA plánují dotovat Česko a další země 1 miliardou dolarů, aby tím bojkotovaly dovoz plynu z Ruska. (Ilustrační foto: redakční koláž).

USA plánují dotovat Česko a další státy miliardou dolarů za to, že budou bojkotovat dodávky zemního plynu z Ruska. Podle amerického ministra zahraničí Mika Pompea tím USA podpoří nezávislost východní Evropy na ruském plynu. Pompeo to oznámil na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Miliardu dolarů (v přepočtu cca 23 miliard Kč) pošlou USA zemím střední a východní Evropy sdruženým v iniciativě Trojmoří, aby podpořily jejich energetickou nezávislost na Rusku. Členem této iniciativy je i Česká republika.

Investicí ve výši miliardy dolarů chtějí Spojené státy podle Pompea podpořit soukromé podnikání v energetickém sektoru.

Spojené státy dlouhodobě útočí na dokončovaný plynovod Nord Stream 2, který bude přivádět plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa.

USA se obávají vzniku závislosti Evropy na ruském plynu.

Rusko však tvrdí, že Spojené státy jsou motivovány vlastními ekonomickými zájmy a snaží se zajistit si v Evropě odbyt pro dražší zkapalněný zemní plyn (LNG) z USA.

Česká republika má být k plynovodu Nord Stream 2 připojena plynovodem Eugal.

Iniciativa Trojmoří sdružuje dvanáct zemí střední a východní Evropy mezi Jaderským, Černým a Baltským mořem. Vznikla v roce 2016 s cílem zajistit politickou podporu významným přeshraničním projektům v energetice, dopravě nebo digitální komunikaci. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Vzepřeli se Trumpovi: Merkelová a Putin dostaví Nord Stream 2 navzdory sankcím USA