Ceny potravin v lednu vzrostly raketovým tempem. Meziročně se ceny zvýšily o 6,3 procenta. Ještě více pak vzrostly ceny ovoce a zeleniny. Nárůst zaznamenali statistici i u celkové cenové hladiny. Oproti prosinci vzrostly v lednu letošního roku spotřebitelské ceny o 1,5 procenta. Za jediný rok se pak ceny zvýšily o 3,6 procenta.  

Pouze oproti prosinci zdražila zelenina o 5,7 procenta. Ve srovnání s lednem loňského roku pak zákazníci zaplatí o 7,2 procenta více.

Babišova vláda navíc přistoupila ke zvýšení spotřební daně na některé produkty. Například cena lihovin tak meziročně stoupla o 11,4 procenta oproti prosinci.

„V dalších měsících by ceny mohly ještě mírně růst, jelikož se do nich budou postupně promítat vyšší daně z tabákových výrobků, které se v lednu projevily pouze částečně,“ uvedl ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Seidler se také domnívá, že by inflace mohla atakovat 4procentní hranici. Inflační cíl ČNB jsou přitom 2 procenta s tím, že toleranční pásmo sahá ke 3 procentům. Cíl se tak centrální bance nejspíše nepodaří splnit.

„Růst cen by měl dosáhnout svého letošního vrcholu v dubnu, poté by měla meziroční dynamika cen opět mírně zvolnit, nicméně zůstane patrně stále nad 3 procenty,“ dodal Seidler.

Ceny zeleniny letos rostou bezprecedentním tempem. Kilo okurek tak často stojí více, než kilo kuřecího masa. Podle expertů sice rostou i mzdy, vzhledem ke zvyšování cen však lidé často nakoupí za výplatu méně, než byli zvyklí.

(eye)