Benešová, Tejc i Kohout jsou spojenci prezidenta Miloše Zemana.

Bývalý poslanec ČSSD Jeroným Tejc se stane odborným náměstkem ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Na starosti bude mít boj s korupcí, agendu milostí, odškodňování a vězeňství. Na post politického náměstka by mohl být dosazen Jan Kohout. Média si všímají, že se Zemanovi daří obsazovat vysoké státní posty svými lidmi.

Na ministerstvu spravedlnosti doposud Tejc působil jako politický náměstek. Do této pozice ho na začátku ledna 2018 dosadil ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Tejc uspěl ve druhém kole výběrového řízení na místo náměstka pro zmíněný odbor, do prvního kola se nepřihlásil. Po Tejcovi uvolněný post politického náměstka by mohl zastat bývalý diplomat a ministr zahraničí Jan Kohout.

Tejc, Benešová i Kohout jsou spojenci a podporovatelé prezidenta Miloše Zemana.

Tejc se po volbách 2013 zúčastnil spolu se Zdeňkem Škromachem, Michalem Haškem, Jiřím Zimolou a Milanem Chovancem tzv. lánského puče. Jako člen protisobotkovské frakce v ČSSD se pučisté sešli s prezidentem Zemanem, se kterým se domluvili na svržení Bohuslava Sobotky z čela ČSSD. Sobotka tehdy svou pozici udržel a stal se premiérem.

O samotné lánské schůzce všichni účastníci, včetně Tejce, lhali – odmítali, že by se vůbec udála.

Lánský puč byl komentátory vnímán jako vyvrcholení rivality mezi Sobotkou a Zemanem. Zeman totiž nebyl Sobotkovi schopen odpustit to, že ho nepodpořil v prezidentské volbě v roce 2003. Na pomstu tak Zeman čekal 10 let.

Tejc ukončil členství v ČSSD v roce 2017, protože nesouhlasil s novým vedením strany. To podle něj nedokázalo převzít zodpovědnost za debakl strany ve volbách a neumožnilo změnu politiky ČSSD. Následně Tejc oznámil úplný odchod z politiky.

Spojenectví Tejce, Benešové a Kohouta s Milošem Zemanem pochází z doby, kdy byli všichni členové ČSSD. Samotné obsazení Benešové na pozici ministryně pro spravedlnost vnímají experti jako úlitbu vlády Andreje Babiše prezidentu Zemanovi.

Otázky nyní vzbuzuje obsazení pozice politického náměsta Janem Kohoutem.  Kohoutovo profesní ani akademické zázemí nemá s právem či resortem spravedlnosti co dočinění.Proto vzbuzuje jeho možné angažmá na postu politického náměstka podezření, že se jedná o politickou trafiku.

(eye)