Obyvatelé Řecka se bouří proti plánu vlády vybudovat na ostrovech v Egejském moři nová střediska pro migranty. Stovky obyvatel vyrazily protestovat do Atén.

Zoufalí Řekové se znovu vydali do ulic protestovat proti záměru řecké vlády vybudovat na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos nová uprchlická centra. V nutných případech je navíc vláda připravena přistoupit i k vyvlastnění pozemků.

„Nevěříme jejich ujišťování, že zavřou všechna dosavadní střediska,“ pochybuje o vládních slibech Stratos Kytelis, starosta hlavního města Lesbu Mytiléna.

Protesty obyvatel podle něj odstartovala neschopnost vlády dodržet slovo.

Stovky řeckých obyvatel se sešly v centru Atén. Protest se obešel bez potyček, nikdo nebyl zatčen.

Nová střediska pro migranty by měla začít fungovat už v létě. Vzniknou na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos. Nahradí přeplněné tábory, za které je Řecko dlouhodobě kritizováno.

Vláda už má vybraná i území, kde chce střediska pro migranty postavit. Kvůli tomu plánuje prosadit v parlamentu ve zrychleném řízení nouzový vládní dekret, který má umožnit i vyvlastnění pozemku se zdůvodněním migrační krize.

Pětice řeckých ostrovů, které se nacházejí jen několik kilometrů od Turecka, čelí náporu tisíců migrantů z Blízkého východu a Asie.

Migrantům je na základě dohody mezi Evropskou unií a Tureckem z roku 2016 zakázáno bez zvláštního povolení z ostrovů odcestovat na pevninské Řecko. Opatření má zamezit zvyšování počtů uprchlíků mířících přes Balkán dál do Evropy.

Řekové vyrazili do ulic protestovat proti migrační politice vlády. Zavřely se úřady i obchody

Řecko postaví nová střediska pro odsun uprchlíků. Vyvlastní kvůli tomu pozemky