Americký miliardář Michael Bloomberg hodlá klidně utratit veškeré své jmění, aby porazil amerického prezidenta Donalda Trumpa a odstranil ho z Bílého domu.

Miliardář Michael Bloomberg klidně utratí veškeré své peníze, aby odstranil z Bílého domu amerického prezidenta Donalda Trumpa a porazil ho v prezidentských volbách. Bývalý starosta New Yorku kandidující za demokraty si prezidentskou kampaň platí sám. Jeho majetek se odhaduje na 54 miliard dolarů (1,2 bilionu korun).

Informoval o tom server Lidovky.cz.

„Jsem ochoten utratit veškeré své jmění, abych se zbavil Donalda Trumpa,“ uvedl Bloomberg, když na konci loňského listopadu oznamoval kandidaturu.

Bloomberg během dvou měsíců utratil 200 milionů dolarů. Americká média podotkla, že nejde o to, že by miliardář utrácel více než ostatní, ale že nemusí shánět peníze a prosit voliče o finanční dary.

Vybojovat Bílý dům americkému miliardáři pomůže 2 100 zaměstnanců, které najal.

Lidem pracujícím ve štábech platí Bloomberg 15 dolarů (341 korun) za hodinu, pracovníkům chodícím od domu k domu pak 18 dolarů. Někteří jeho pomocníci si tak mohou vydělat až 6 000 dolarů měsíčně (136 tisíc korun).

Bloomberg zároveň spoléhá na stratégy, kteří vymýšlí, jak porazit Trumpa.

O protikandidátovi Donalda Trumpa rozhodnou primárky, které začaly 3. února v Iowě. Protože Bloomberg začal s kampaní o řadu měsíců později než ostatní demokratičtí kandidáti, rozhodl se ignorovat první stranická shromáždění a primárky (Iowa, New Hampshire, Nevada a Jižní Karolína). Soustředí se až na tzv. volební superúterý 3. března.(pel)