Šéf Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák rezignoval na funkci. Důvodem byl spor s ministerstvem obchodu ohledně chystaných změn v aukci kmitočtů pro mobilní sítě 5G. Resort pod vedením Karla Havlíčka (ANO) totiž vládě předložil materiál o dalším směřování aukce, který s ČTÚ jako organizátorem soutěže nekonzultovalo a s kterým Novák nesouhlasí.

Uvedl to v rezignačním dopise zveřejněném na Twitteru.

„S ohledem na svou profesionální a osobní integritu bych se nedokázal podepsat pod takové podmínky aukce, které podle mého hlubokého přesvědčení nepovedou ke zlepšení konkurenčního prostředí na českém trhu, ohrozí cíl rychlého zavedení 5G sítí v Česku a pravděpodobně povedou k řadě soudních sporů,“ napsal.

Ministr Havlíček podotkl, že aukce musí být vypsána tak, aby bylo zabezpečeno kvalitní konkurenční prostředí.

„Abychom věděli, že se zapojí pokud možno více společností, které s trhem trochu hnou, aby se zvýšila konkurence a snížily se ceny za datové služby a současně se vytvořilo prostředí pro rozvoj 5G sítí,“ uvedl Havlíček.

Současná soutěž je podle něj poznamenaná změnami vyžádanými Evropskou unií. Podle vicepremiéra o ni také není zájem.

ČTÚ připravil aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G, dražit bude frekvence 700 a 3500 MHz. Pásmo 700 MHz se uvolní přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. S vyhlášením se původně počítalo už v lednu.

Novák stál v čele regulačního úřadu od roku 2013. Předtím působil na ministerstvu průmyslu jako ředitel divize digitální ekonomiky. (pel)