IT zakázky nad 6 milionů bude schvalovat odbor ministerstva vnitra.

Vláda kvůli zpackanému tendru na informační systém pro elektronické dálniční známky zpřísní schvalování IT zakázek. Veškeré zakázky na informační technologie státních institucí v ceně nad 6 milionů korun bude schvalovat odbor hlavního architekta eGovernmentu na ministerstvu vnitra. Resort kvůli toho přijme 10 nových pracovníků, na jejichž platy vyčlení 11,7 milionu korun. 

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je nařízení tvrdé. Pokud dojde k rozporu mezi úřadem architekta a zadavatelem, bude o zakázce informována vláda.

Povinnost se bude týkat i na zakázek příspěvkových organizací.

„Veškeré IT zakázky budou podléhat schvalování hlavního architekta,“ konstatoval. Specialisté státu na informační technologie tak budou mít podle něj přehled, budou moci zakázky propojovat a využívat různé synergie,“ uvedl vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Informaci bude podle Dzurilly povinně posílat státní správa, ministerstva, příspěvkové organizace a státní podniky.

Hranice 6 milionů korun prý byla zvolena proto, aby útvar hlavního architekta nemusel posuzovat „každý nákup tiskáren“. Doposud platila pro hlášení pouze některých institucí.

Kvůli změně přibude podle Dzurilly odboru hlavního architekta daleko víc práce.

„Proto jsme navyšovali v rámci ministerstva vnitra i rozpočet. Přijme se dalších deset lidí postupně, abychom to zvládli,” uvedl.

Nových 10 pracovních míst vznikne na vnitru od 1. března. Ministerstvo financí proto na platy vyčlení 11,7 milionu korun. (pel)