Babišova vláda plánuje poslat armádu ČR na obranu Afriky. Na pondělním zasedání projedná vyslání až 60 vojáků afrických států Niger, Čad a Mali, na jehož území by údajně měli „bojovat proti terorismu“. Po schválení návrhu vládou musí o vyslání našich vojáků do Afriky rozhodnout Parlament.

Vojáci Armády ČR již působí v Mali, kde se podílejí na výcviku a na ochraně výcvikové mise Evropské unie.

Mali, Niger i Čad s přítomností českých vojáků souhlasí.

Náklady tohoto zahraničního vojenského angažmá odhaduje ministerstvo obrany na 598 milionů korun.

Naši vojáci by se měli nově stát součástí rozšířené operace Barkhane. Evropské země plánují vytvořit společnou jednotku pod názvem Takuba. V regionu nahradí francouzské síly.

Úkolem bude pokračovat v asistenci a poradenství malijským jednotkám. Evropští vojáci  a budou je doprovázet i do bojových operací.

Francie tuto operaci zahájila v srpnu 2014. V loňském roce vyzvala další evropské země, aby se do ní zapojily,“ vysvětlilo ministerstvo obrany.

Francouzská armáda se následně přesune do jiných částí Mali.

Vojáci Armády ČR by měli působit hlavně v Mali. Do Nigeru by se dostali v případě přeshraničních operací při pronásledování teroristických skupin nebo při logistických transportech.

V Čadu, kde sídlí velitelství operace, by působili jednotlivci.

Česká republika má nyní v Mali zhruba 120 vojáků. Armáda ČR letos převezme velení výcvikové mise Evropské unie v Mali (EUTM Mali), kde naši vojáci budou mít půlroční velitelskou zodpovědnost.

Hlavním cílem je pomoci při výstavbě a výcviku malijské armády, která bojuje proti islámským radikálům.

Souběžně s misí EU má v Mali svou misi MINUSMA také Organizace spojených národů (OSN). Ta se snaží zajistit bezpečnost a vytvořit podmínky pro další humanitární a politickou asistenci malijské vládě. Armáda ČR má v misi OSN pět svých vojáků.

Na rozdíl od operace Barkhane ale mise OSN nevedou aktivní operace v boji proti teroristickým skupinám. (sfr)