Rychlost mobilního internetu v Česku klesla všem třem operátorům poté, co navýšili datové tarify. Pokles potvrdily statistiky portálu DSL, i měření prováděné pod záštitou Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Zpomalení je výrazné, když nejvyšší meziroční propad je více než čtvrtinový.

Výsledky měření serveru DSL.cz ukazaly, že v prosinci 2019 došlo k meziměsíčnímu i meziročnímu snížení naměřené přenosové rychlosti v sítích LTE českých mobilních operátorů.

Největší meziroční a současně nejmenší propad oproti listopadu zaznamenal v prosinci Vodafone. Jeho síť zůstává podle DSL nejrychlejší s naměřeným průměrem 34,02 Mbit/s.

Meziroční pokles na tuto úroveň činil výrazných 26 procent.

T-Mobile zaznamenal ve statistikách portálu největší pokles od listopadu do prosince. Prosincová hodnota 33,56 Mbit/s znamenala meziroční pokles o třetinu. Oproti prosinci roku 2018 jde o snížení rychlosti o 23 procent.

Operátor O2 s rychlostí 31,86 Mbit/s zaznamenal oproti listopadu 2019 pokles o 15 procent. Meziročně pak o 9 %.

Trend snižování rychlostí mobilního internetu naznačilo i měření portálu NetMetr.cz, který provozuje české internetové sdružení CZ.NIC pod záštitou ČTÚ.

Naměřené hodnoty jsou v případě měření NetMetru dlouhodobě nižší než u DSL, což plyne z rozdílné metodiky. Zatímco DSL vykazuje průměr, NetMetr medián.

I v měření NetMetru patří k dlouhodobě nejrychlejším Vodafone, jehož 34,93 Mbit/s z listopadu 2018 je rekordní hodnota, z níž operátor po celý rok klesal. Teprve v listopadu 2019 se Vodafonu podařilo skokově navýšit rychlost na 33,7 Mbit/s.

Meziroční pokles vykazují i další operátoři.

Jednou z hlavních příčin poklesu je nárůst provozu. Mobilní operátoři v průběhu roku 2019 postupně představili nové generace tarifů s mnohem většími datovými objemy.

Zákazníci tak nyní platí v přepočtu méně korun za jeden spotřebovaný gigabajt. V důsledku toho však došlo ke snížení rychlosti přenosu dat.

V celkovém průměru došlo s novými tarify u průměrné spotřeby na zákazníka ke skokovému nárůstu ze dvou na tři gigabajty.

To již může síť operátora zatížit natolik, že to zákazník pocítí zpomalením rychlostí. Sítě však nejsou podle zástupců operátorů přetížené. (sfr)