USA se obávají ruských hypersonických raket Avangard. Pentagon již proto zadal zakázku na obranu před těmito raketami. Základy systému obrany proti ruským raketám s hyperzvukovou rychlostí, má pro ministerstvo obrany USA připravit americká společnost Northrop Grumman. O uzavření kontraktu informovalo americké ministerstvo obrany.

Zavedení hypersonických raket do výzbroje oznámilo Rusko koncem loňského roku. Moskva na konci prosince 2019 oznámila, že do výzbroje zařadila nové rakety Avangard, jejichž okřídlená bojová část dosahuje hyperzvukové rychlosti.

Northrop Grumman dostane 13 milionů dolarů (327 milionů korun) na výzkum, vývoj a demonstraci techniky zásadně důležité pro pokročilý obranný systém „schopný zvládat manévrování hyperzvukových hrozeb v horních vrstvách atmosféry,“ uvedl Pentagon.

Smlouva, kterou s firmou uzavřela Agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů (DARPA), se týká základní etapy programu Glide Breaker.

Práce by Northrop Grumman měl podle podmínek kontraktu dokončit do ledna příštího roku.

Agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů začala na obraně proti hyperzvukovým zbraním pracovat v rámci programu Glide Breaker už v roce 2018.

DARPA dosud uzavírala kontrakty jen na vývoj hyperzvukových útočných zbraní. (sfr)