KDU-ČSL si na mimořádném sjezdu za nového předsedu zvolila Mariana Jurečku. Dosavadní šéf strany Marek Výborný se předsednické funkce vzdal z rodinných důvodů. Jurečka v hlasování porazil místopředsedu KDU-ČSL Jana Bartoška a okresního tajemníka strany Jana Horníčka.

Jurečka vyhrál hned v prvním kole volby. Získal 205 hlasů z 357 platných.

Jako druhý se umístil Bartošek s 142 hlasy, deset hlasů získal Horníček.

Původně se o místo předsedy ucházel také Tomáš Zdechovský. Ten však krátce před hlasováním kandidaturu na předsedu vzdal. Rozhodl se místo toho kandidovat na místopředsedu strany.

Prioritou podle Jurečka jsou maminky, které by měly za každé dítě dostat v důchodu o pět set korun měsíčně navíc, dostupné bydlení pro mladé, vysokorychlostní tratě nebo celorepubliková lítačka.

Zdůraznil, že Česko nebude fungovat, pokud v něm nebudou žít lidé, kteří chtějí mít děti. Zaměřit se proto chce na otázku nedostupného bydlení.

„Jak můžeme chtít po mladých lidech, aby zakládali rodiny, když nemají, kde bydlet,” prohlásil Jurečka.

Se sadou opatření, jež by měla tuto situaci řešit, chce příští týden obejít předsedy sněmovních stran.

„Chtěl bych příští týden oslovit předsedy poslaneckých stran a přijít s nabídkou opatření, které bychom mohli udělat, abychom změnili aktuální předražené byty,“ vysvětlil.

Jurečka v projevu také upozornil na nebezpečí, které by straně mohlo před volbami vzniknout při spojování s jinými politickými subjekty.

„Nesmíme zapomenout na legislativní překážky. Nevytvářejme větší očekávání, než která jsou potom realizovatelná, protože nechci, aby ten černý Petr zklamání znovu zůstav v rukách KDU-ČSL,“ prohlásil Jurečka.

Jurečka ve svém projevu upozornil na dva problémy, které stranu trápí. Podle něho se strana jednak ztrácí v davu demokratických stran, a jednak ztratili členové strany sebedůvěru a elán.

„Důležité je vystoupit z bloku demokratických stran. Není na místě myslet na to, s kým budeme tančit na tanečním parketu. Prioritou jsou krajské a komunální volby,“ zdůraznil.

Podle něho musí strana bojovat nejen o voliče vládního hnutí ANO, ale i o voliče TOP 09 a STAN. Srana by podle něho měla být populární, ale nikoli populistická. (sfr)