Odvolaný ministr dopravy Vladimír Kremlík nebude na ministerstvu náměstkem. Andrej Babiš to dnes oznámil s tím, že podobné Kremlíkovo angažmá na dopravě by se dalo považovat za trafiku. Babiš také zkritizoval samotný institut politických náměstků.

Andrej Babiš dnes uvedl do funkce ministra dopravy Karla Havlíčka, který tak řídí dvě ministerstva. Babiš také popřel, že by se ministerstvo dopravy mělo sloučit s ministerstvem průmyslu

„Žádná ministerstva se neslučují, není to v plánu a není to ani možné, je to kompetenční záležitost, záležitost toho, že nemáme většinový systém,“ řekl Babiš

Kontroverze ohledně Kremlíkova angažmá vznikla poté co premiér Babiš prohlásil, že Kremlík na dopravě zůstane jako náměstek.

„Ano, dohodli jsme se, že tam zůstane v pozici náměstka. Bude panu Havlíčkovi pomáhat v některých věcech, například majetkových,“ uvedl premiér za hnutí ANO pro deník MF Dnes, který také vlastní skrze svěřenské fondy.

Posléze však Babiš otočil.

„To vyjádření nebyla moje citace. Já dostal dotaz na tvrzení, že pan Kremlík má být politický náměstek. Já reagoval, že jsem to taky slyšel, že to někteří navrhují, ale že jsem neměl možnost mluvit s panem Havlíčkem,“ snažil se svůj výrok korigovat Babiš.

Premiér Babiš schytal od opozice kritiku za svou personální politiku. I podle politologů má hnutí ANO problém: nedokáže totiž najít vhodné kandidáty na ministerské pozice. To však lídr hnutí Andrej Babiš odmítá.

„Ministři nerostou na stromech. Já hlavně vyžaduji, aby měli výkon, chápu, že opozice má některé své ministry na celý život,“ reagoval podrážděně Babiš.

Předseda vlády se při té příležitosti neopomněl opřít do svého koaličního partnera, kterým je ČSSD. Řekl, že pro sociální demokraty je předpokladem pro ministerskou funkci být ve vedení strany. Obvinil také ČSSD z toho, že potřebuje skrze ministerské posty krmit krajské organizace.