Bohatí by podle výzvy měli přispívat více.

Na 120 miliardářů z osmi zemí světa vyzvalo své bohaté soukmenovce, aby tlačili na zvýšení daní ve svých domovinách. Autoři výzvy se sami častují titulem nejprivilegovanějších lidí, kteří kdy chodili po planetě Zemi. Podle skupiny, která za výzvou stojí, vyvolává ekonomická nerovnost napětí po celém světě.

Autoři se ve výzvě věnují i boji proti klimatickým změnám. Na té prý mají bohatí lví podíl.

„Výsledná dynamika zaručuje, že světová komunita nedokáže adekvátně reagovat na nastávající klimatickou katastrofu. To bude mít katastrofální dopad na všechny, včetně milionářů a miliardářů. Měli bychom začít ihned jednat,“ stojí v textu.

Signatáři chtějí po bohatých, aby lobbovali za globální daňovou reformu, která by pomohla snížit ekonomické nerovnosti.

„Vyzýváme vás, abyste nyní – dokud není příliš pozdě – požádali ve své zemi o vyšší a spravedlivější zdanění milionářů a miliardářů,“ píší autoři.

Výzvu podepsalo mnoho slavných osobností, zejména z oblasti showbyznysu. Mezi nimi jsou například členové rodiny Disneyů, scénárista Richard Curtis nebo herec Simon Pegg.

Pegg, jehož majetek se odhaduje na více než 200 milionů korun, je zapáleným propagátorem vyššího zdanění pro bohaté.

„Náprava této rozvrácené ekonomiky by se mnoha světovým lídrům mohla jevit příliš složitá. A tak by s tím mohli začít milionáři. Zdaňte je. Zdaňte je víc a udělejte to hned,“ napsal Pegg.

 

(eye)