Premiér Andrej Babiš (ANO) podá kvůli zakázce na informační systém pro prodej elektronických dálničních známek trestní oznámení. (Ilustrační foto)

Premiér Andrej Babiš (ANO) podá trestní oznámení kvůli zakázce na e-shop pro elektronické dálniční známky. K předsedovi vlády se podle jeho slov dostávají informace o propojení některých osob, které jsou znepokojivé. Není podle něj možné, aby úředníci jen tak zrealizovali takovou zakázku. 

„Dostáváme stále víc a víc znepokojivé informace, jak to proběhlo. Dneska už můžu potvrdit, že podám trestní oznámení,” uvedl Babiš.

Podle premiéra je potřeba, aby věc prošetřila policie.

„Ale dostal jsem zprávu od kolegů, že je to na dobré cestě, abychom v podstatě ty zakázky zrušili, vysoutěžili je znovu a otevřeně. Pro mě je to absolutně nepřijatelné,” doplnil.

Zástupci státu se dohodli s vítěznou firmou Asseco Central Europe, že rozvážou už podepsanou smlouvu bez nároku na náhradu.

Pochybnosti vzbuzuje zakázka hlavně proto, že proběhla bez výběrového řízení. Provoz systému měl navíc v následujících 4 letech stát 400 milionů korun.

Premiér Babiš kvůli zpackanému tendru navrhl odvolat ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (ANO).

Kromě Kremlíka by měl podle premiéra skončit i šéf Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Zbyněk Hořelica a první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček.

„Není možné, aby si úředníci zrealizovali takovou zakázku a nikoho se nezeptali. I podle toho jak reagují první náměstek ministra dopravy a šéf SFDI, že odmítají převzít osobní zodpovědnost a rezignovat. Ve firmě by už byli na ulici. V tom je služební zákon nenormální. I proto to musí vyšetřit policie,“ řekl Babiš pro Lidovky.cz. (pel)

Stát otočil a zakázku na dálniční známky zruší. Babiš odvolal ministra dopravy Kremlíka