Zoologická zahrada v pražské Troji od 1. února zdraží vstupné o 50 korun. (Foto: ZOO Praha)

ZOO Praha se chystá zdražit vstupné. Dospělí, děti i studenti zaplatí od 1. února navíc 50 korun. Nyní platí dospělí 200 korun, děti a studenti 150 korun. Rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě děti se z 600 zvýší na 800 korun. A zvýší se i cena roční vstupenky. 

Z každé vstupenky půjde navíc nově pětikoruna na záchranné programy pro volně žijící zvířata místo stávajících tří korun. Schválili to pražští radní.

Zoo rozhoduje o vstupném sama, ale radní její krok akceptovali.

Cena vstupenek se v pražské zoo nezvyšovala od roku 2012. Od té doby byla v areálu vybudována a otevřena řada nových expozic. To vedlo ke zvýšení nákladů na provoz zahrady.

V mezinárodním srovnání je zoo v Praze v současnosti velmi levná. Částka za vstupné nedosahuje ani poloviny toho, kolik stojí lístky třeba v Amsterodamu nebo Lipsku.

Foto: ZOO Praha

Kromě toho vedení Prahy schválilo navýšení příspěvku z každé vstupenky na programy pro záchranu zvířat ve volné přírodě.

Praha nedávno schválila, že pošle 160 tisíc korun ze vstupného australské organizaci Bushfire Emergency Wildlife Fund, která provozuje zoo v Melbourne.

Peníze půjdou na pomoc při záchraně divokých zvířat při rozsáhlých požárech, které Austrálii postihly. Aktuálně, k datu 17. ledna, je na pomoc Austrálii vybráno celkem 6 166 086.

Samotná zoo poslala stejné organizaci 876 608 korun, které vybrala ve veřejné sbírce. (pel)