Babišův projekt české vesničky pro sirotky v Sýrii padl. Místo toho tam český premiér pošle půl milionu korun.

Plán českého premiéra Andreje Babiše (ANO) vybudovat vesničku pro syrské sirotky za zhruba 65 milionů korun už loni ztroskotal, protože se prý nedohodl s Damaškem. Místo toho se premiér rozhodl do Sýrie poslat půl milionu korun. 

Informovaly o tom Novinky.cz.

Babiš svou iniciativou kolem centra pro syrské sirotky reagoval na předchozí návrhy europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), aby Česko přesunulo na své území 50 syrských sirotků z uprchlických táborů v Řecku.

V centru měla být škola, školka, sportoviště, byty nebo kantýna.

Premiér měl v Sýrii pro vesničku pro sirotky vybraný už i pozemek. Loni v dubnu Babiš uvedl, že celý projekt má připravený do detailů a že chce navíc založit nadaci, která s financováním dětské vesničky v Sýrii pomůže.

Nyní ale premiér obrátil, protože problémem v Sýrii podle něj není nedostatek zařízení, ale chybějící peníze.

„V Sýrii je totiž dost jak křesťanských, tak muslimských organizací, které se starají o děti bez jednoho nebo obou rodičů. Chybí jim ovšem peníze třeba na oblečení pro děti nebo na platy učitelů,” napsal Babiš na Facebooku.

Dodal, že byl jednou z místních organizací požádán o finanční pomoc a že osobně pošle 500 tisíc. Doufá prý, že se k němu připojí i další lidé.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) navíc včera uvedl, že z řeckých utečeneckých táborů ČR žádné uprchlické sirotky nepřijme. Podle Hamáčka by Česko mohlo přivézt Afghánce a Pákistánce ve věku od 16 do 18 let, což považuje za bezpečnostní riziko.

Řecko navíc ani do Česka nedodalo požadovaný seznam 40 dětských běženců, kterým by mohla česká strana pomoci. (pel)