Europoslankyně Monika Hohlmeierová dcera legendy německé politiky, Franze Josefa Strausse, chce kvůli Andreji Babišovi prosadit v Europarlamentu nařízení proti oligarchům, které by jim omezovalo maximální možnou dotaci. Hohlmeierová je předsedkyní výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu (CONT), který se zabývá mimo jiné zneužíváním evropských dotací.

Evropská unie podle ní potřebuje novou právní úpravu namířenou proti oligarchům. Hohlmeierová tvrdí, že se v uplynulých letech začaly utvářet určité oligarchické struktury, jako i v Česku. To však podle ní není cíl Evropské unie.

Cílem je prý rozvoj celé společnosti v jednotlivých unijních zemích.

„Potřebujeme nařízení proti oligarchům,“ zdůraznila Hohlmeierová

Nové ustanovení proti oligarchům by tak podle ní mělo jasně říci, že vysoce postavení politici nemohou být zároveň příjemci peněz z evropských dotací.

Hohlmeierová letos na konci února vyrazí s výborem CONT na misi do Česka.

Vedle možného střetu zájmů musí EU začít debatovat také o tom, „kolik peněz smí jediná osoba od EU dostat“.

„Nechci nikomu nic brát, chci se jen zamyslet nad tím, jak bychom mohli zajistit spravedlivé rozdělení (peněz) mezi co nejvíce lidí,“ uvedla Hohlmeierová.

Podle šéfky výboru CONT by proto měla EU stanovit „maximální hranici“ toho, co může jeden vlastník firem čerpající z evropských fondů dostat.

Takové nařízení by se nevztahovalo jen na Česko, ale na celou EU.

Výbor pro rozpočtovou kontrolu, kterému německá politička předsedá, je zodpovědný za to, aby se evropské peníze vyplácely správně, spravedlivě a v souladu s pravidly.

Babiš se podle ní nemůže dožadovat speciálního zacházení před zákonem.

„Před zákonem si je každý rovný, ať už má hodně peněz, nebo málo, ať už je politicky mocný, nebo vůbec není v politice,“ prohlásila.

Výbor CONT se zabývá i kauzou Čapí hnízdo.

Strach zabývat se problémy vysoce postavených osobností nemá politička podle svých slov mimo jiné proto, že i její otec byl vysoce postavený politik. Otcem Hohlmeierové byl jeden z nejvýraznějších německých politiků druhé poloviny 20. století, dlouholetý bavorský premiér a neúspěšný kandidát na německého kancléře Franz Josef Strauss. (sfr)