Podle Babiše by reforma důchodů poškodila 90 procent důchodců.

Premiér Babiš zaútočil na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) kvůli návrhu důchodové reformy. Návrh, který Maláčová představila, by podle Babiše poškodil 90 procent důchodců. Maláčová označila Babišovu kritiku za „naprostý nesmysl“.

„Na koaliční radě jsme řešili důchodovou reformu už dvakrát. Napoprvé paní ministryně nebyla schopna vůbec nic vysvětlit, dokonce tomu nerozuměl ani pan předseda Hamáček, tak teď jsme měli druhý pokus. Podle našich expertů tenhle návrh poškozuje 90 procent důchodců, to určitě nechceme,“ řekl Babiš.

Zkritizoval také komisi pro spravedlivé důchody, ve které kromě expertů zasedají zástupci všech parlamentních stran včetně hnutí ANO.

„Vnímáme tu důchodovou komisi, máme napsáno v programovém prohlášení vlády, že to má být expertní tým. Ale tam jsou samí politici, mám z toho pocit, že je to takový marketingový nástroj paní ministryně,“ kritizoval premiér.

Spolu s ČSSD a KSČM se prý domluvili, že se setkají experti jednotlivých ministerstev, kteří budou návrh důchodové reformy řešit.

„Musí to být lidi z praxe, ne pseudoteoretici, kteří do toho mluví,“ podotkl Babiš.

Vláda se k přijetí důchodové reformy zavázala v programovém prohlášení vlády.

Maláčová: Babiš potřebuje poradit

Ministryně Maláčová odmítla Babišovo tvrzení, že návrh důchodové reformy poškodí 90 procent důchodců. Premiér by měl podle Maláčové přijít na jednání důchodové komise a nechat si vše vysvětlit.

S Babišem souhlasí v tom, že se na tak zásadním materiálu musí podílet odborníci z praxe, a proto s nimi na jednáních komise pro spravedlivé důchody o podobě reformy diskutuje už téměř rok.

„Budu ráda, když se pan premiér zúčastní příštího jednání komise, kde si vše může nechat vysvětlit,“ podotkla Maláčová. Babišovu kritiku reformy označila za „naprostý nesmysl“.

„Žádný z důchodců si v mnou předkládané variantě nepohorší, natož 90 procent z nich. Mnozí si naopak polepší,“ prohlásila Maláčová pro Novinky.

Důchodová reforma

Maláčová představila v minulém týdnu tři varianty důchodové reformy, které nesou pracovní názvy „spravedlivá“, „technická“ a „úsporná“.

Ministryně prosazuje návrh, který počítá se základní solidární penzí z nultého pilíře ve výši 30 procent průměrné mzdy a zásluhovou částí za odpracované roky a odvody s bonusem za vychované dítě, který by mohl činit 500 korun.

Spravedlivá varianta, kterou Maláčová prosazuje, počítá až s 15procentním růstem základních důchodů, technická až s pětiprocentním růstem a úsporná s tím, že si důchodci pohorší až o osm procent v porovnání se současným stavem.

Maláčová zdůraznila, že nyní je čas udělat politické rozhodnutí.

„V tuto chvíli je důležité, aby se zapojilo ministerstvo financí, už nelze debatu o výdajích oddělit od debaty od příjmů. Pokud nic neuděláme, hrozí úsporná varianta, že všichni důchodci si pohorší a budeme muset posunout odchod do důchodu na 70 let,“ konstatovala  Maláčová.


Tři varianty DŮCHODOVÉ REFORMY představené ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD), LEDEN 2020:


Ministryně práce prosazuje „spravedlivou“ variantu. Ta počítá se základní solidární penzí z nultého pilíře ve výši 30 procent průměrné mzdy a zásluhovou částí za odpracované roky a odvody s bonusem za vychované dítě, který by mohl činit 500 korun.

Spravedlivá i technická varianta garantují solidární, pro všechny stejný důchod ve výši 10 500 korun měsíčně, který by byl nezávislý na výši výdělků, respektive odvodů do penzijního systému.

Nízké penze by se lidem do základního důchodu doplácely. Solidární část by se valorizovala podle růstu mezd a zásluhová podle inflace.

Zavedení solidárního důchodu by podle ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vyžadovalo růst daňových příjmů o 300 miliard korun ročně.

„Znamená to navýšení daní o více než 300 miliard. To by znamenalo velice razantní navýšení daní, to považuji za nepřijatelné,” řekla Schillerová o návrhu Maláčové.

Podle ní chybějící částka zhruba odpovídá ročnímu inkasu daně z přidané hodnoty (DPH). „Současné daňové zatížení, které je 36 procent HDP, by při tomhle propočtu bylo 41 procent HDP,” upozornila ministryně financí.

Schillerová zdůraznila, že za prioritní úkol považuje vyřešení finanční udržitelnosti reformy.

„Nejdřív musíte mít jasně dané zdroje, kde na tu důchodovou reformu vezmete. Pak se můžeme bavit o dalších parametrech,” řekla.

Ministryně financí se rovněž vyjádřila skepticky k možnosti, že by se podařilo důchodovou reformu prosadit do konce funkčního období Sněmovny, které vyprší na podzim 2021.

Podle šéfky „důchodové komise“ Danuše Nerudové by však náklady na reformu, představenou ministryní Maláčovou, byli zásadně nižší.

„Paní ministryně to nejspíš počítala tak, že máme 2,5 milionu důchodců, a číslo vynásobila možným základním důchodem 10 500. Je ale nutno říci, že důchodci už dnes nějakou penzi pobírají. Pod částkou 10 500 je zhruba desetina z nich,” uvedla Nerudová.

Do výpočtu by měl podle ní být zahrnut pouze rozdíl mezi současnou a hypotetickou sumou, z čehož vychází rozdíl pouze okolo 10 miliard. (sfr)