Prezident Jedlička (na snímku uprostřed): Diaspora Liberlandu dnes čítá 720 tisíc lidí po celém světě.

Nový, svobodný stát LIBERLAND, založený Vítem Jedličkou v roce 2015 zatím stále usiluje o své mezinárodní uznání a  nadále se pokouší etablovat na mikroteritoriu ležícím mezi Chorvatskem a Srbskem, jež si projekt pro sebe nárokuje. Podle prezidenta LIBERLANDU Víta Jedličky čítá dnes „diaspora“ Liberlandu po celém světě již celkem 720 tisíc lidí. Více se dočtete v rozhovoru.


ROZHOVOR s VÍTEM JEDLIČKOU, prezidentem LIBERLANDU (15. ledna 2020)

Podařilo se LIBERLANDU více pokročit v etablování republiky na nárokovaném, respektive zájmovém území mezi Chorvatskem a Srbskem? Věříte stále, že se to podaří?

Každý den děláme nějaký pokrok. Dnes (15. 1. 2020; pozn. redakce) jsem se v Hong Kongu sešel s místními poslanci, zatímco náš ministr zahraničí jednal s delegací ze Sierra Leone v Londýně. Na uznání se dnes pracuje už více jak ve sto státech. Zde v Hong Kongu otevírám již patnáctou fyzickou kancelář. V Srbsku kousek od Liberlandu jsme na podzim získali povolení k rozvoji Svobodné obchodní zóny, kde nejsou cla ani DPH. Před Vánoci jsme měli velmi pozitivně laděnou recepci u ministra ekonomie Vojvodiny Ivana Đokoviće. V Chorvatsku se také po volbě nového prezidenta pohnuly ledy a doufáme ve vylepšení vztahů.

Jaká je situace kolem vlády LIBERLANDU a jejího sídla? Sídlí nadále na lodi na řece Dunaj poblíž nárokovaného území, tedy enklávy mezi Srbskem a Chorvatskem?

Liberlandská vláda bude brzy plně autonomně fungovat na blockchainu. To znamená, že všechna zásadní rozhodnutí kongresu budou zcela transparentní a soudy, registry i volby poběží online na jedné z nejvyspělejších technologií. Část mojí osobní mise bude splněna. Loď na řece naproti Liberlandu bude její fyzické sídlo, připravené kdykoliv řeku překonat. Bude sloužit jako restaurace i jako malý hotel.

Nebylo by lepší, kdyby LIBERLAND rezignoval na snahu zlegitimizovat územní nároky na enklávu mezi Chorvatskem a Srbskem a místo toho by usiloval o jakýsi „RIVERSTEADING“, tedy o osídlení pobřežních vod na řece DUNAJI?

To je náš střednědobý plán. Fyzická přítomnost, jak je to nejblíže možné, je důležitá součást strategie. Je těžké odhadnout, jak dlouho situace s Chorvatskem bude trvat. Já jsem rád, že po právní stránce se situace nezměnila. Chorvatsko si území nenárokuje a i nadále zadarmo chrání jeho hranice.

Neuvažujete o úplně jiném území, které by bylo pro LIBERLAND právně a prakticky dostupnější, než chorvatsko-srbská enkláva či její říční okolí?

Skoro každý měsíc dnes vzniká nová Liberlandská vesnice někde v zahraničí. Vzorové jsou například Liberstadt v Norsku nebo Agrorismo v Panamě. Dvě nové vznikly v Kostarice nebo na Filipínách. Liberlandská diaspora dnes čítá 720 tisíc lidí po celém světě.

Jaké jsou nejnovější plány či harmonogramy plánů projektu LIBERLAND?

Tento týden otevírám novou kancelář v Hong Kongu. Další týden potom budu mít možnosti dvakrát představit Liberland v Davosu a otevřít novou kancelář v Zugu. Výročí budeme tento rok slavit 24. dubna v Liberlandu. A 27. června dorazí do Liberlandu nobilita s celého světa na pozvání Habsburků. Dále pak 13. srpna bude již tradiční letní festival floatingman.ll.land.

Již dříve jste informovali o tom, že po vašem slyšení v Evropském parlamentu se otevřela cesta pro uznání LIBERLANDU Evropskou komisí. Myslíte si opravdu, že EK či jiný orgán Evropské unie někdy uznají legitimitu či územní nároky republiky LIBERLAND, respektive národa LIBERLANĎANŮ na inkriminované území, týkající se fakticky území EU?

EU zatím není suverénní stát, a tudíž nemůže jiné státy uznávat. Evropská komise nám potvrdila, že území Liberlandu není součástí Chorvatska a tudíž také není součástí EU, což pro nás byla důležitá informace. V Bruselu pravidelně organizujeme akce, které Liberland podporují. Před rokem jsme v Evropském parlamentu měli akci, na kterou dorazili europoslanci ze všech frakcí, kromě extrémní levice. Vztahy zde budou pro nás v budoucnu velmi důležité a to teď v době, kdy Chorvatsko převzalo předsednictví EU.


VÍCE O TÉMATU LIBERLANDU ČTĚTE ZDE:

Jedličkův „stát“ Liberland překročil půl milionu žadatelů o občanství. Vláda sídlí na lodi

LIBERLAND: „Ještě letos bychom se mohli stát pozorovateli v OSN,“ věří prezident Jedlička