Česko získá z evropského uhelného fondu téměř 15 miliard korun na ulehčení přechodu ke klimaticky odpovědnému hospodářství.

Česká republika získá z evropského uhelného fondu 581 milionů eur (14,6 miliardy korun). Nejvíce peněz, kterými chce Evropská unie kompenzovat regiony závislé na uhlí při přechodu ke klimaticky odpovědnému hospodářství, dostane Polsko, a to 2 miliardy eur. EU na pomoc regionům závislým na uhlí vyčlenila 7,5 miliard korun (190 miliard korun). 

Komise chce celkově pro regiony získat 100 miliard eur (2,5 bilionu korun). Víceletý rozpočet EU by z této částky měl poskytnout právě 7,5 miliardy eur (190 miliard korun).

Podle kritických hlasů z řad europoslanců či členských zemí však tato částka nebude pro plnění klimatických závazků dostatečná.

Do Česka měla původně putovat nižší částka, ale nakonec suma narostla na úkor Německa po úpravách zohledňujících vyspělost ekonomiky.

Berlín měl podle původních plánů dostat 1 miliardu eur, po úpravě se však musí spokojit „jen“ s 877 miliony.

Brusel chce pomocí fondu motivovat zvláště země střední a východní Evropy k dosažení přísných klimatických závazků.

V prosinci 2019 se lídři unijních zemí zavázali, že EU bude do roku 2050 uhlíkově neutrální. To znamená, že redukuje většinu svých emisí skleníkových plynů a ty zbývající vyváží např. výsadbou stromů.

Jako jediné se ke slibu odmítlo připojit Polsko. Chtělo ale znát detaily chystaného fondu, protože si od toho slibovalo významný příspěvek pro své uhelné regiony.

Podle navrhovaných částek se na stamiliony eur mohou těšit také regiony v zemích západní a jižní Evropy. Šestým největším příjemcem bude Francie se 402 miliardami eur, následovaná Itálií a Španělskem. (pel)