Severní Korea provedla ze základny Sohe raketový test, který označila za „velice důležitý“. Základnu přitom dříve Severokorejci používali k vynášení raket do vesmíru. KLDR neupřesnila, jaké zařízení bylo testováno. Údajně by však měl test posloužit k posílení strategického postavení země. 

Základnu Sohe zřídila KLDR v roce 2008. V minulosti na ní proběhly zkoušky raketových motorů.

V prosinci 2012 navíc Pchjongjang vypustil ze základny Sohe raketu Unha-3, která vynesla na oběžnou dráhu první severokorejskou pozorovací družici.

Další raketu se satelitem vypustila Severní Korea ze Sohe v únoru 2016. V obou případech za to čelila ostré mezinárodní kritice.

OSN navíc zakázala Pchjongjangu jakékoli testy raketových technologií dlouhého doletu.

Podle zemí OSN je vynesení družice jen zástěrkou k testování technologií pro mezikontinentální balistické střely, které by mohly v budoucnu nést jaderné hlavice. Balistické střely se totiž podobný tvar a motory jako rakety.

V loňském roce vůdce KLDR Kim Čong-un na mezikorejském summitu slíbil, že zkušební středisko raketových motorů a odpalovací rampy v Sohe nechá za účasti mezinárodních expertů rozebrat.

Loni v létě ji sice začali likvidovat, ale na jaře 2019 Severokorejci část základy obnovili.

Obnova Sohe přitom začala jen dva dny po neúspěšném summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, který koncem února proběhl ve Vietnamu. Setkání skončilo předčasně a nepřineslo žádnou dohodu.

Kim dal Spojeným státům lhůtu do konce roku, aby změnily postoj k jednáním, jinak bude podle něj Severní Korea nucena hledat „jinou cestu“.

Severokorejský velvyslanec při OSN Kim Song nyní řekl, že ukončení jaderného programu KLDR už není součástí rozhovorů mezi Severní Koreou a Spojenými státy. (pel)