Silniční dopravu ve Francii zablokovali řidiči kamionů, kteří protestovali proti zvýšení daně z pohonných hmot. V zemi navíc probíhá generální stávka proti chystané penzijní reformě a do ulic se vrátily i žluté vesty...

Stovky řidičů kamionů zablokovaly svými vozy ve Francii hlavní dopravní tepny. Protestovali tak proti plánovanému zvýšení daně z pohonných hmot. Narušena byla hlavně doprava okolo Paříže, na dálnicích ve střední a východní části země a na jihu a jihozápadě Francie. Silniční blokády přišly v době, kdy Francie od čtvrtka čelí generální stávce, zejména v hromadné dopravě, proti chystané důchodové reformě. A do ulic se vrátily i žluté vesty. 

„Terčem těchto akcí jsou zahraniční kamiony, které na rozdíl od francouzských nepřispívají k financování infrastruktury a navíc se ve Francii dopouštějí porušování místních zákonů a evropských předpisů při tzv. kabotáži (dočasném provozování vnitrostátní přepravy v hostitelském státě),“ uvedl Jean-Marc Rivera z organizace evropských speditérů OTRE.

Zahraniční firmy podle něj nerespektují sedmidenní limit a svým zaměstnancům vyplácejí poloviční mzdy. Zavedení daně z paliv by podle něj cizí konkurenci ještě více zvýhodnilo.

Silniční dopravci protestují proti chystanému zvýšení daně o dva centy z litru nafty, což má příští rok vynést 140 milionů eur (asi 3,5 miliardy Kč) na financování dopravní infrastruktury. O návrhu ještě nebylo definitivně rozhodnuto.

Silniční blokády přicházejí v době, kdy Francie od čtvrtka čelí masivní stávce, zejména v hromadné dopravě, proti důchodové reformě.

K protestům se mají připojili také příznivci hnutí takzvaných žlutých vest. Ti demonstrují pravidelně od 17. listopadu loňského roku.

Původně byl jejich hněv namířen také proti plánovanému zdražení pohonných hmot, postupně se ale cíle hnutí měnily. Nyní kritizují žluté vesty i řadu dalších kroků reformní politiky Macronovy vlády.

Generální stávka ve Francii: Odboráři chtějí dále chodit do penze v 50 letech

(pel)