Lidé, kteří vykonávají náročnou profesi, by mohli od roku 2023 chodit do důchodu dříve než ostatní. Počítá s tím návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), který bude projednávat vláda. Za každých 10 let práce v rizikových podmínkách by se mohl věk nástupu do penze snížit o rok a pobíraná penze zvednout v průměru o tisícikorunu. Ve Francii přitom už třetí den probíhá generální stávka, protože prezident Macron chce podobný systém “ penzijních výhod“ zrušit v rámci chystané důchodové reformy.  

„Lze říci, že každých deset let v náročné profesi, které se promítnou do snížení individuálního důchodového věku o jeden rok, zvýší přiznaný starobní důchod v průměru o zhruba tisíc korun – v závislosti na výši příjmu a okamžiku odchodu do důchodu,“ uvedla důchodová komise.

Novela má podle legislativního plánu „umožnit odchod z trhu práce pracovníkům, u nichž je zvýšená pravděpodobnost opotřebení a přitom omezené možnosti rekvalifikace“. Dokončena má být v červnu.

Lidé mohou do penze dřív chodit už nyní, ale snižuje se jim za to důchod. Těm, kteří pracovali v náročných profesích, by se penze trvale krátit neměla. Naopak by se nejspíš mohla zvýšit.

Podle předsedkyně komise Danuše Nerudové by se dřívější důchod mohl týkat pracovníků v tzv. čtvrté kategorii, kterým hrozí v práci vážné ohrožení zdraví i s používáním ochranných pomůcek.

V roce 2017 bylo takových pracovníků v Česku 13 304. Zhruba 4000 z nich bylo přes 50 let. Pracovali třeba jako obsluha důlních zařízení, řezači plamenem, svářeči, slévači, brusiči, kamnáři či zedníci.

U zaměstnanců v kategorii 3 a R2 by záleželo na dohodě odborů a zaměstnavatelů. Do této kategorie spadalo předloni 416 600 pracovníků, a to třeba obsluha zařízení na zpracování kovů, specializované zdravotní sestry či montážní dělníci. V kategorii R2 bylo 46 873 lidí.

Podle propočtů by tak na dřívější penzi mohlo mít v České republice nárok až skoro půl milionu lidí.

Starobní důchod nyní pobírá asi 2,4 milionu lidí.

V současné době jsou starobní, pozůstalostní a invalidní důchody v ČR financovány z veřejného průběžného systému, do kterého poplatníci ze svých příjmů průběžně odvádějí povinné důchodové pojištění.

Dřívější penze by se měla lidem v náročné profesi podle plánu vyplácet stejně jako ostatním z veřejného důchodového systému.

Zaměstnavatelé by ale platili u pracovníka vyšší odvody, a to o pět procentních bodů. Tyto dodatečné příjmy by ale asi od roku 2040 podle propočtů ministerstva práce na pokrytí výdajů nestačily.

ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO) s podporou komunistů v programu slíbila, že návrh dřívější penze pro náročné profese připraví. Záměr na posledním jednání důchodové komise podpořili i zástupci Pirátů, TOP 09, lidovců, STAN a ODS.

Záležitost bude projednávat vládní koalice a tripartita. (pel)

Generální stávka ve Francii: Odboráři chtějí dále chodit do penze v 50 letech