EU by měla usilovat o strategickou autonomii, míní Petříček.

Evropská unie by měla usilovat o strategickou autonomii v obraně. Shodli se na tom ministři zahraničí ČR a Francie, Tomáš Petříček a Jean-Yves le Drian. Oba ministři zároveň uvedli, že se tím nesmí oslabit bezpečnostní svazky uvnitř NATO.

„EU musí být schopná asertivněji hájit své zájmy, strategická autonomie Evropy je proto v našem zájmu. Česko se již nyní účastní projektů Stálé strukturované spolupráce (PESCO) v oblastech, jako je mobilita vojsk, kybernetická bezpečnost či synchronizace v obranném plánování,“ řekl Petříček.

Zároveň ale zdůraznil důležitost transatlantického spojenectví.

„Kolektivní obrana NATO pro nás zůstává prioritou,“ korigoval Petříček.

Podobně hovořil i francouzský ministr zahraničí Le Drian.

„Nejnaléhavějším úkolem současnosti je dosáhnout absolutní evropské svrchovanosti, která nám zajistí svobodu,“ řekl Le Drian.

Francouzský ministr se domnívá, že mezi cíli evropské obrany a transatlantické aliance panuje synergie.

„Strategická autonomie je nutností pro zachování silných transatlantických vazeb. Francie je v NATO pro USA nejlepším partnerem právě díky své silné armádě,“ uvedl le Drian.

Proces evropského nabytí svrchovanosti by měl podle le Driana začít v oblasti digitalizace. EU by se měla stát nezávislou na cizích technologiích. Důležité je zbavit se závislosti na monopolních technologických firmách, jakými jsou například Alphabet nebo Facebook. Tomu by mohla napomoct digitální daň.

Kvůli zdanění amerických gigantů Francií zvažují USA odvetné kroky. Vláda ČR digitální daň ve výši 7 procent schválila letos v listopadu.

Vyjádření francouzského ministra zahraničí zapadají do současné francouzské zahraniční politiky, která klade důraz právě na nezávislost na USA v otázkách obrany. Jednou z motivací je jistě i zvolení Donalda Trumpa prezidentem.

Trump je podle expertů důkazem, že USA nemusí být za všech okolností spolehlivým partnerem. EU by proto měla být připravena převzít zodpovědnost za vlastní obranu.

Kritici společné evropské obrany se obávají, že tím v dlouhodobém horizontu utrpí transatlantické vazby. Často také zaznívá argument, že by společná obrana přinesla zbytečnou duplikaci a tříštění zdrojů.

(eye)