Turecko chce vyhostit zadržené islámské radikály zpátky do Evropy do konce letošního roku.

Turecko pokračuje v deportacích bojovníků Islámského státu (IS). Zadržené islámské radikály chce turecký prezident Recep Tayyip Erdogan poslat zpátky do Evropy do konce roku. Do domovských zemí, zejména těch evropských, se tak vrátí stovky osob, které odešly na Blízký východ a přidaly se tam k teroristickým organizacím. 

„Počet zadržených, které repatriujeme do konce roku, závisí na tom, jak dlouho bude proces trvat, ale zvláště v případě Evropy už je vše v běhu,“ řekl ministr vnitra Süleyman Soylu.

S deportacemi zajatých bojovníků IS, jejich rodinných příslušníků a dalších podezřelých s vazbami na islamisty začalo Turecko v polovině listopadu.

Do vlasti se už vrátilo mimo jiné několik občanů Německa, Brit, Dán a Američan.

K tomu, aby si státy převzaly své občany ze syrských věznic, opakovaně vyzývaly USA a také Kurdové.

Evropské země se k tomu ale stavěly neochotně. Důvodem je nejen bezpečnostní hrozba, ale také to, že by proti nim při soudních procesech domácí justice jen těžko zajišťovala důkazy. Řadě osobám kvůli tomu i odebraly občanství.

Podle OSN se k Islámskému státu, který na vrcholu své expanze ovládal části Sýrie a sousedního Iráku, za dobu jeho existence připojilo 40 tisíc zahraničních bojovníků ze 110 zemí.

Podle oficiálních údajů bylo zadrženo 287 přívrženců IS, včetně žen a dětí. V tureckých věznicích je podle úřadů zadržováno asi 1000 radikálů z IS, z toho asi 700 lidí jsou cizí státní příslušníci.

(pel)