Na Smíchovském nádraží v Praze vznikne nový dopravní terminál, který umožní přestupovat mezi metrem, tramvajemi, vlaky a příměstskými spoji. (Foto: IPR)

Vedení hlavního města Prahy chce na Smíchovském nádraží postavit dopravní terminál, kde vznikne stanice pro železniční i autobusovou dopravu s přestupem na MHD včetně P+R parkoviště. Projektanta vybere magistrát na začátku roku 2020. Náklady na projekt se odhadují na 160 milionů korun. 

„Je to unikátní spojení všech módů dopravy. Jdeme po vzoru západních měst, kde vznikají takové dopravní huby,“ řekl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha sobě).

Na Smíchově bude možné přestupovat mezi metrem, tramvajemi, vlaky a příměstskými spoji.

„Naopak na Smíchově budou cestující moct na jednom využít dálkové, regionální i městské vlaky a autobusy, metro, tramvaje a předtím odstavit auto na velkém P+R parkovišti,“ dodal Scheinherr.

Nádražní budova z 50. let bude opravena. Přibude také čtvrté nástupiště.

Změn dozná i prostor před nádražím.

FOTO: IPR

Parkoviště P+R pro auta bude mít až tisíc stání. Praha chce na místě vytvořit také stání pro kola s tisícovou kapacitou. A návrh počítá i s vysázením nových stromů v okolí dopravního terminálu.

Na projektu město spolupracuje se SŽDC, která do projektu investuje zhruba 2,5 miliardy korun.

Správa železnic vybuduje i nové technologické zázemí.

Projekt Smíchov City zahrnuje 216 099 metrů čtverečních pozemků a má tam najít bydlení až 3300 lidí. Severní část, která bude začínat Na Knížecí a má sloužit zejména k bydlení, chce developerská firma Sekyra Group začít stavět začátkem příštího roku.

(pel)