Na nový standard televizního vysílání DVB-T2 není připravena téměř polovina domácností v České republice.

Na nový standard televizního vysílání DVB-T2 je v Česku připraveno pouze 56 procent domácností. O přechodu na DVB-T2 ví 92 procent obyvatel Česka, zatímco na jaře to bylo 83 procent. Ukázal to průzkum ministerstva průmyslu a obchodu. Vypínání stávajících vysílačů DVB-T začne 27. listopadu. 

„Přínos DVB-T2 lidé zpravidla vidí v HD kvalitě vysílání, stabilnějším pokrytí televizním signálem po celém území České republiky a v širším výběru stanic,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Zatímco dříve o přechodu na DVB-T2 vědělo 83 procent respondentů, ve druhé polovině října a začátkem listopadu znalost deklarovalo 92 procent dotázaných.

Informace o změně lidé nejčastěji čerpali z rozhlasu, televize či tisku. Třetina dotázaných uvedla jako zdroj informací internetová média.

Ministr vidí za stoupajícím povědomím o DVB-T2 nedávno spuštěnou informační kampaň ministerstva za 8 milionů korun.

Přepínání stávajících pozemských vysílačů z DVB-T na DVB-T2 začne 27. listopadu 2019 v Praze a ve Středočeském kraji, pokračovat bude postupně v jednotlivých regionech. Skončí v červnu 2020.

Přechod na nový standard se týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jako důvod pro přechod na formát DVB-T2/HEVC se uvádí nutnost uvolnit pásmo 700 MHz pro mobilní operátory, a to v rámci celé Evropy. DVB-T2 využívá pro šíření televizního signálu menší rozsah spektra.

Ministerstvo průmyslu bude vybraným skupinám platit příjem digitálního vysílání v DVB-T2

ČRa se lidem snaží namluvit, že Prima bude v DVB-T2 vysílat v HD kvalitě. Nebude

Temné prognózy kolem přechodu na televizní vysílání standardu DVB-T2 se naplňují

(pel)