Babiše překvapila zástavba v Malešicích.

Premiér Andrej Babiš se zúčastnil prohlídky areálu třídícího střediska České pošty v pražských Malešicích. Ten mu nabídl ředitel pošty Roman Knap jako alternativu k pozemku v Letňanech, kde by chtěl Babiš vybudovat tzv. vládní čtvrť. Premiér po jednání prohlásil, že nadále preferuje výstavbu vládní čtvrti v Letňanech.

„Čekal jsem pozemek, ale je to obrovská zástavba, tři obrovské komplexy nemovitostí,“ neskrýval překvapení Babiš. Areál o rozloze 19 hektarů plánuje Česká pošta opustit. Vedení pošty v současnosti jedná s Českými drahami o možnosti využití pozemků ČD u Kolína. Tam by pošta přemístila svou centrální třídírnu.

Premiér u malešického areálu vyzdvihl dobrou dopravní obslužnost.

„Logisticky je ten areál přístupný, je to ale průmyslová zóna. Beru to tak, že je to jedna z možností, kterou Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových musí vyhodnotit,“ řekl. S dalšími možnostmi se však odmítl podělit.

Premiér Babiš na obhlídce Malešic, Praha, 15. 11. 2019.

Přesunem úřadů z mnoha budov ve středu města do jedné čtvrti si Babiš slibuje ušetřit prostředky za nájmy a údržbu často historických objektů. Urbanisté k tomu často namítají, že iniciativa povede k ještě většímu vylidnění a umrtvení městského centra.

Babiš dlouhodobě preferuje realizaci svého projektu na volném pozemku v Letňanech. S plánem na umístění vládní čtvrti do Letňan ale narazil u současného vedení magistrátu, jemuž pozemek u konečné metra patří. Po kritice samotného plánu na výstavbu „úřednického ghetta“ přistoupili pražští radní k jednání.

Mezi podmínkami, za kterých by byla Praha ochotna pozemky státu uvolnit, byla dostavba vnějšího okruhu a financování toho vnitřního. Stát by měl také v nové čtvrti vybudovat nemocnici.

Jednání však ustrnula na mrtvém bodě. Premiér se po setkání s primátorem Zdenkem Hřibem vyjádřil, že má ze Hřiba trauma.

Po jednání v Malešicích Babiš připustil, že nečeká, že se se současným vedením Prahy dohodne.

(oko)