Letná dala premiérovi Andreji Babišovi ultimátum do konce roku - buď odvolá Marii Benešovou z čela resortu spravedlnosti a zbaví se Agrofertu, nebo má odstoupit z funkce. Premiér se mezitím na sociálních sítích chlubil setkáním s představitelem Harryho Pottera hercem Danielem Radcliffem. (Foto: Redakční koláž)

Na pražské Letné protestovalo proti Andreji Babišovi (ANO) podle organizátorů 250 až 300 tisíc demonstrantů. Spolek Milion chvilek dal premiérovi ultimátum do 31. prosince, aby odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (ANO) a zbavil se Agrofertu, nebo aby se vzdal premiérského křesla a odstoupil. A zatímco na Letné demonstrovaly tisíce lidí, premiér se na sociálních sítích chlubil setkáním s představitelem Harryho Pottera hercem Danielem Radcliffem. 

Na akci se sešlo podle organizátorů 250 až 300 tisíc demonstrantů. Podle policejních odhadů to bylo „pouze“ 200 tisíc lidí.

Mluvčí spolku Milion chvilek Mikuláš Minář znovu vyzval Babiše, aby veřejně vysvětlil svůj střet zájmů. Zkritizoval ho i za to, že nechce do přímého střetu na veřejnosti.

„V tuto chvíli jsou tu čtyři červené čáry: justice, média, střet zájmů a abolice,“ zmínil Minář.

Minář zdůraznil, že spolek Milion chvilek plánuje zorganizovat další protesty, pokud by premiérův střet zájmů vážně poškodil Českou republiku.

Protesty budou podle Mináře mnohem „kreativnější” a dají o situaci v Česku vědět v zahraničí.

Spolek Milion chvilek se na Letné také obrátil na opoziční strany se třemi výzvami. Vyzval je, aby se otevřely lidem, aby do roka přišly se srozumitelnou vizí a aby vyřešily problém oslabených voličských hlasů z důvodu roztříštěné opozice.

Foto: FB Milion chvilek

Na pódiu zazpíval hudebník a skladatel Jaroslav Hutka. Poté vystoupily známé osobnosti, např. Jan Potměšil, Dan Bárta, Ivan Trojan, Aňa Geislerová nebo Marta Issová.

Promluvila i Jana Filipová, která Babiše zažalovala za jeho prohlášení o zaplacených demonstrantech a soud.

A zatímco na Letné demonstrovaly tisíce lidí, Babiš se na sociálních sítích chlubil  setkáním s představitelem Harryho Pottera hercem Danielem Radcliffem ve Filmových ateliérech Barrandov.

Na demonstraci premiér reagoval slovy, že lidé mají svobodu, což před 30 lety chtěli.

„Je skvělé, že lidi můžou vyjádřit svůj názor a nikdo je přitom neperzekuuje a nenapadá. A je fakt skvělé, že máme svobodné a demokratické volby, kde si můžeme svobodně zvolit své zástupce,” prohlásil Babiš.

Dále Babiš uvedl, že se k demonstrantům vyjádří v nedělním projevu k 30. výročí sametové revoluce v Národním muzeu. Prý chystá i překvapení.

Na protestní akci vyrazil i Miroslav Kalousek (TOP 09). (Foto: Twitter Miroslav Kalousek)

Normální vláda by po akcích „Milionu chvilek“ už dávno padla. Ale Babiš není jen politik

Andrej Babiš kontra Milion chvilek aneb založte si novou politickou stranu a bude líp!

(pel)