Politická diktatura v Česku byla měl být zrušena, uvedl exprezident Václav Klaus.

Politická diktatura v Česku byla měl být zrušena. Myslí si to bývalý prezident Václav Klaus. Ekonomická transformace v  90. letech měla oddělit ekonomiku od politiky, ale podle něj to nyní už neplatí. 

Informoval o tom server lidovky.cz.

„Jsem přesvědčen, že znova musí dojít k systémové změně, ke zrušení diktatury politiky nad ekonomikou, k níž se opět nebezpečně přibližujeme,“ uvedl na konferenci Vysoké školy finanční a správní.

Na vině je podle něj hlavně sílící politizace Evropské unie.

Klaus upozornil, že dotační politika, která ničí svobodné tržní mechanismy, připomíná jeden z nejvýraznějších rysů československé ekonomiky za éry socialismu.

Exprezident podotkl, že debata o privatizaci v 90. letech je dnes zkreslená, protože se mluví jen o kuponové privatizaci. Tou podle něj byla odstátněna pouze čtvrtina majetku.

„Byla východiskem z nouze, z nedostatku kapitálu, snahou nevyprodat celou ekonomiku a cestou k hledání vlastníků a znovuvytvoření domácího kapitálu,“ řekl.

Tvůrce ekonomické transformace bránil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

V období po revoluci byli podle něj všichni amatéři.

„Občané Československa neuměli podnikat, banky neuměly poskytovat úvěry, privatizace tehdejších asi 3,5 tisíce podniků do českých rukou nebyla myslitelná kvůli tomu, že u nás prostě chyběli manažeři,“ uvedl.

(pel)