Polostátní energetická společnost ČEZ a bulharská firma Eurohold podaly žalobu na bulharský antimonopolní úřad. Ten v říjnu zakázal prodej bulharských aktiv firmy ČEZ společnosti Eurohold. Podle jeho rozhodnutí by dohoda za 335 milionů eur (8,6 miliardy korun) vedla k významnému zvýšení podílu nové skupiny na trhu a měla by dopad na pojišťovací a energetické trhy.

„Budeme se domáhat u soudu zrušení tohoto rozhodnutí, protože nám nepřijde jako relevantní. Eurohold prostě nemá nic v energetice v Bulharsku, a naopak je to relativně silná stabilní společnost, takže nehrozí, že by převzal bulharskou energetiku někdo, kdo na to nemá,“ řekl finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Dodal, že společnost doufá, že soud rozhodně v její prospěch.

„Jak dlouho to bude trvat nevíme, ale do té doby platí naše ujednaní s Euroholdem o tom, že bychom jim to chtěli prodat, a jejich vůle to koupit,“ podotkl.

Místopředseda představenstva ČEZ Tomáš Pleskač začátkem října řekl, že pokud bulharské úřady prodej aktiv opět zablokují, tak si je ČEZ nechá.

Na bulharský trh vstoupil ČEZ ke konci roku 2004. V roce 2017 začal rozprodávat svá aktiva v zemi poté, co vedl dlouhodobé spory s místními úřady.

Do balíku prodávaných firem ČEZ patří CEZ Bulgaria (od roku 2005 zastupuje Skupinu ČEZ na bulharském trhu a koordinuje činnosti firem), CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria (od roku 2015 poskytuje informační a telekomunikační služby), Free Energy Project Orešec a Bara Group.

Nejvýznamnější z nich je distribuční CEZ Razpredelenie Bulgaria.

V minulosti už antimonopolní úřad zablokoval převzetí aktiv ČEZ firmou Inercom. Tehdy argumentoval tím, že transakce by mohla firmě pomoci získat na bulharském trhu dominantní postavení, což by mělo negativní dopady na hospodářskou soutěž.

ČEZ vede kvůli sporům s tamní vládou proti Bulharsku mezinárodní arbitráž. Požaduje po ní až 600 milionů eur, protože údajně nedokázala ochránit jeho energetické investice v zemi.

(pel)