Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)

Úředníci MPO za evropské dotace určené na vzdělávání pořádali společenské akce. Ministerstvo průmyslu a obchodu utratilo za tři semináře 1,2 milionu korun. Akce však se vzděláváním neměly nic společného. Vyplývá to ze zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu.

NKÚ oznámil finančnímu úřadu podezření pro porušení rozpočtové kázně ze strany MPO. Za částku 1,2 milionu mělo ministerstvo zorganizovat 3 výroční vzdělávací semináře.

Podle NKÚ se ale jednalo o společenské akce pro zaměstnance spravující operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK).

‚Konaly se po pracovní době, trvaly do nočních hodin a výdaje s nimi spojené byly vynaloženy na pronájem restaurace či klubu, zajištění cateringu, DJ produkci, fotokoutek a podobně,” napsal ve zprávě NKÚ.

„Používat veřejné prostředky určené k vzdělávání na takovéto úřednické večírky je nepřípustné a jde o typický příklad nezpůsobilých výdajů,” zdůvodnil podání podnětu Jan Kinšt, který kontrolu vedl.

Prohřešek NKÚ odhalil při kontrole správy programu OPPIK ze strany úředníků MPO. Kontroloři tak zjistili, že ministerstvo kontroly zanedbává.

‚MPO chtělo během programového období udělat 2400 kontrol, nicméně na konci roku 2018, tedy v polovině období čerpání prostředků, jich ukončilo jen 366,” uvádí dále zpráva.

Následně NKÚ přistoupil ke kontrole peněz na technickou pomoc, ze které MPO hradí platy úředníků, propagaci, tvorbu analýz nebo vzdělávání. Vyčleněných 3,8 miliard mělo zajistit efektivní řízení programu.

Z programu OPPIK je pro Česko pro období 2014-2020 vyčleněno 112 miliard korun. Tyto prostředky mají sloužit na podporu konkurenceschopnosti soukromého sektoru.

Čerpání dotací však zatím vázlo, a v porovnání s ostatními operačními programy se OPPIK nachází na posledním místě. Vinou vysoké chybovosti žádostí dokonce EU v roce 2018 čerpání peněz na čas pozastavila.

(oko)