Spolek Milion chvilek bude žádat po premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby odstoupil z funkce, nebo aby se zbavil Agrofertu. Ultimátum chtějí dát předsedovi vlády na další demonstraci na Letné.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dostane nůž na krk od spolku Milion chvilek pro demokracii. Na další demonstraci na Letné už tuto sobotu dají protestující předsedovi vlády ultimátum – Babiš má podle nich buď odstoupit, anebo se vzdát Agrofertu a médií. Žádají také odvolání ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO). 

„Důvodů je více než na jaře, obavy z účelové výměny ministra spravedlnosti se potvrdily. Nejvážnější důvod k nespokojenosti je obrovský pokračující střet zájmů premiéra,“ řekl předseda spolku Mikuláš Minář.

Podle Mináře Babiš zneužívá mediální a politickou moc, aby profitovaly jeho firmy.

Upozornil také, že prezident Miloš Zeman slíbil Babišovi milost, pokud by to bylo potřeba.

„Z těchto důvodů dáme Andreji Babišovi na Letenské pláni ultimátum: buď k určitému datu vyřeší svůj střet zájmů, zbaví se Agrofertu včetně médií a odvolá Marii Benešovou z funkce ministryně spravedlnosti, anebo ať odstoupí z premiérské funkce,” vyzval premiéra Minář.

Premiér Babiš reagoval, že neuvažuje o tom, že by ultimátu vyhověl.

Už dříve se hájil tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů. Stále ale zůstává beneficientem, což znamená, že veškeré zisky plynou právě Babišovi.

Benešová podle Milionu chvilek ohrožuje nezávislost justice.

Demonstrace chystaná na 16. listopad má navázat na letní protest, při kterém se na Letné sešlo přes 200 tisíc lidí. Jednalo se o nejmasovější demonstraci po roce 1989.

(pel)