Japonsko se chce připojit k cestě amerických astronautů na Měsíc. Spojeným státům nabídne technickou spolupráci na výstavbě orbitálního komplexu Gateway pro lunární misi. 

O zapojení do lunárního programu rozhodl výbor pro vesmírné záležitosti při úřadu japonské vlády. Ten zároveň pozdržel rozhodnutí o tom, zda se Japonsko zúčastní taktéž i další výstavby stanice Gateway po roce 2025 na oběžné dráze Měsíce.

Zamýšlená stanice má sloužit nejen k průzkumu Měsíce, ale i jako základna pro cesty k Marsu. Důvodem japonského váhání jsou podle agentury Kjódó obavy z vysokých finančních nákladů.

Pokud se Japonsko rozhodne k účasti i po roce 2025, budou zásoby ke stanici Gateway dopravovat už lodě nové generace HTV-X, které nahradí stávající japonská nákladní plavidla HTV. První let nové lodi je plánován na rok 2022.

Japonsko chce v rámci lunární mise poskytnout především součásti systému podpory života, vzduchotechnická zařízení a baterie.

Začátek výstavby Gateway byl původně plánován na rok 2022 s termínem dokončení v roce 2026.

Letos ale americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) oznámil, že se v první řadě chce soustředit na návrat astronautů na Měsíc do roku 2024 a poté do roku 2028 zajistit dlouhodobě udržitelné lunární mise.

Obě fáze sice spoléhají na Gateway, kvůli přerozdělení není ale vyloučena změna harmonogramu výstavby stanice na oběžné dráze kolem Měsíce.

Nové skafandry

Americká NASA tento týden představila novu generaci skafandrů. Oba typy jsou určené pro misi Artemis, která by měla znovu dostat člověka na Měsíc.

Každý ze skafandrů má jiný účel, byť oba mají být použity během měsíční mise.

Červenomodrobílý skafandr se jmenuje Exploration Extravehicular Mobility Unit (neboli xEMU) a astronauti ho budou nosit během průzkumu Měsíce, zejména jeho jižního pólu.

Druhý skafandr, výrazně oranžový, se jmenuje Orion Crew Survival System – a astronauti ho budou nosit při startu modulu Orion a během návratu na Zemi.

Skafandry jsou také vybavené vylepšeným zařízením pro odbourávání oxidu uhličitého, takže astronautům nyní vzduch vydrží na osm hodin s hodinovou rezervou. Bude také lépe chráněn proti měsíčnímu prachu, který tolik trápil účastníky misí Apollo.

(pel)