Okamurovo hnutí SPD požaduje vyloučení Turecka z organizace NATO.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury požaduje vyloučení Turecka z NATO. SPD ostře vystoupila proti útoku Turecka na syrské Kurdy. Turecká ofenziva trvá už týden. Zemřely při ní desítky civilistů, 160 tisíc lidí muselo opustit své domovy. Spojené státy na Turky uvalily sankce a vyzvaly tureckého prezidenta Erdogana, aby syrskou operaci ukončil. 

„Rozhodně odsuzujeme agresi Turecka na svrchovaném území Syrské arabské republiky. Agrese je namířena proti kurdské menšině obývající sever Sýrie. Kurdové jsou hlavními bojovníky proti Islámskému státu a proti islámskému extremismu,“ uvedlo hnutí v prohlášení.

Turecká vláda měla nejdříve jednat s vládou Sýrie o společném řešení, podotklo hnutí.

„Nestalo se tak, a proto je násilný vpád na území Sýrie jasným porušením mezinárodního práva. Hnutí SPD požaduje stažení všech cizích vojsk, které jsou na území Sýrie v rozporu s mezinárodním právem a bez souhlasu syrské vlády,“ říká SPD.

Situaci v Sýrii podle Okamurovců musí řešit zákonná vláda a součástí řešení musí být i přiznání autonomních práv a samosprávy pro syrské Kurdy.

V souvislosti s tím navíc hnutí SPD požaduje vyloučení Turecka ze Severoatlantické aliance (NATO).

„Generální tajemník NATO Stoltenberg by neměl Turecko vyzývat k umírněnosti a zdrženlivosti, ale urychleně svolat mimořádný summit NATO a vyloučit Turecko z aliance za bezprecedentní akt agrese proti suverénnímu státu a porušování lidských práv projevující se terorem proti Kurdům,“ žádá SPD.

Okamurovci budou navíc žádat zařazení mimořádného bodu na jednání sněmovny, kde by došlo k odsouzení turecké invaze. Vládu chtějí vyzvat k uvalení zbrojního embarga a dalších vhodných sankcí na Turecko.

Desítky obětí 

Turecko zahájilo vojenskou operaci v severovýchodní Sýrii před týdnem poté, co americký prezident Donald Trump nařídil z oblasti stáhnout americké vojáky.

Ankara tvrdí, že cílem operace je vyčistit oblast u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje syrské kurdské milice. Chce tam také vytvořit pásmo, kam hodlá dopravit z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků.

Spojené státy zavedly kvůli invazi proti Turecku sankce. Státy EU se domluvily na koordinaci zákazu vývozu zbraní.

Podle exilové organizace Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR), která sídlí ve Velké Británii, zemřelo za týden na severovýchodě Sýrie 71 civilistů, včetně 21 dětí. Na 300 tisíc lidí muselo v oblasti opustit domov.

Turecký prezident se má během čtvrtka setkat v Ankaře s americkým viceprezidentem Mikem Pencem a ministrem zahraničí Mikem Pompeem.

Viceprezident na začátku týdne varoval, že protiturecké sankce budou ještě tvrdší, pokud Turecko nepřistoupí na okamžitý klid zbraní a nezačne vyjednávat o podmínkách urovnání situace na syrsko-turecké hranici.

(pel)