Hypotéky v Česku dál výrazně zlevňují. Průměrná úroková sazba hypoték klesla už poosmé, v září se dostala na hodnotu 2,47 procenta ze srpnových 2,61 procenta. Zájem lidí o sjednávání půjček na bydlení ale klesá. Za první tři čtvrtletí letošního roku byly poskytnuty hypotéky za 128,3 miliard korun. V loňském roce to ale bylo již téměř 160 miliard korun, o rok dříve dokonce 168 miliard. 

Data zveřejnilo Fincentrum Hypoindex.

Počet sjednaných hypoték v září meziměsíčně vzrostl o 206 smluv na 6359. Zájem o hypotéky tradičně po letních prázdninách roste.

Přestože levnější hypotéky přilákaly do bank více klientů než v srpnu, objem poskytnutých hypoték se jen těsně dostal za hranici 15 miliard korun. Proti loňskému září jde o pokles o 6 miliard korun.

„Proti začátku roku jde o pokles o 0,53 procentního bodu. To už lze bezpochyby označit za významnou změnu a také za trend,“ řekl hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.

Banky podle něj snižováním sazeb logicky reagovaly na výrazné propady hypotečního trhu. Domnívá se, že trend bude pokračovat.

Tuzemský trh zažívá stále velké ochlazení. Důvodem jsou regulace hypoték z minulého roku a vysoké ceny bytů.

Za první tři čtvrtletí letošního roku byly poskytnuty hypotéky za 128,333 miliard korun. V loňském roce to ale bylo již téměř 160 miliard korun, o rok dříve dokonce 168 miliard.

Hypoteční trh tak letos již zaostává za loňským rokem o více než 30 miliard korun a rekordním hodnotám minulých let se nenávratně vzdaluje.

(pel)