Premiér Andrej Babiš (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem podpořili investice do armády. Podle Babiše musí Česko kvůli situaci ve světě masivně zbrojit a nabírat nové vojáky. Premiér uvedl, že Česko zaspalo ve zbrojení dobu a stav vojenské techniky není dobrý. I prezident Zeman se vyslovil pro vyšší investice do armády a opět doporučil, aby se armáda vyzbrojila drony. 

„Žijeme ve světě, ve kterém musíme zbrojit a to masivně, musíme nabírat vojáky,“ řekl Babiš při připomenutí 100 let od vzniku Generálního štábu armády České republiky.

Armáda si v úterý 15. října několika akcemi připomněla sto let existence generálního štábu, vedle vysoce postavených politiků se v Domě armády v Praze sešly desítky současných i minulých velitelů českých ozbrojených sil.

Babiš upozornil, že Evropa by se měla v souvislosti s posledním vývojem zamyslet nad zajištěním bezpečnosti svých občanů. Návrh evropské armády označil za nesmysl.

Zeman připomněl počátky historie československé armády, boj legionářů v Rusku i sokolů při obraně nově vzniklého Československa a také zradu spojenců v roce 1938 v Mnichově. Poznamenal, že po anšlusu Rakouska by byl boj Československa proti Německu beznadějný.

„I když v opačném případě bych se pro boj přimlouval,“ řekl.

Prezident podpořil vyšší investice do armády. Znovu také doporučil, aby se armáda vyzbrojila drony. Praxe ve světě podle něj prokázala jejich užitečnost.

„Jsem proto rád a oceňuji to, že bude zřízen prapor dronů,“ řekl.

Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) vyzdvihl, že armáda je hrdá a těší se vysoké důvěře obyvatel i spojenců. Generálnímu štábu popřál, aby si vysokou úroveň udržel i v budoucnosti.

(pel)