Občané v Česku budou muset za informace státních úřadů platit 2 tisíce korun. Vyplývá to z novely zákona o svobodném přístupu k informacím, kterou schválila vláda. Ta má ochránit úředníky před zneužíváním žádostí. Úředníci taky budou moci odmítnout vyhledání informace, pokud by to pro něj bylo nepřiměřeně náročné, nebo by informace mohla sloužit k nátlaku na člověka, kterého se týká. 

„Hlavní je zabránit šikanózním podáním, která zatěžují celý úřad. Jsou tu lidé, kteří jsou schopní středně velký úřad paralyzovat,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové novela místo potřebného zpřesnění výkladu zasahuje do základních práv občanů.

„V krajním případě to může vést až ke zneužívání důvodů pro neposkytnutí požadovaných informací. Je to další z pokusů této vlády vytvořit si ‚klid na práci‘. TOP 09 tuto změnu v Poslanecké sněmovně rozhodně nepodpoří,“ uvedla.

Pokud bude někdo žádat mimořádně rozsáhlé vyhledávání informací, bude moci povinný úřad podle novely chtít zálohu na úhradu nákladů vyhledávání. Ta má podle návrhu činit maximálně 60 procent z předpokládaných nákladů a je omezena horní hranicí 2000 korun.

Úředník bude moci žádost odmítnout, pokud bude mít dojem, že žadateli nejde o informaci samotnou, ale snaží se vytvořit nátlak na konkrétního úředníka nebo úřad úmyslně přetížit.

Nově by instituce mohly odmítnout poskytnutí informace i v případě, že by mohla znevýhodnit jednoho z účastníků soudního nebo obdobného řízení.

Novelu zákona teď projedná sněmovna.

(pel)