Platy státních zaměstnanců v roce 2020 vzrostou o 1500 Kč. Všem zaměstnancům veřejného sektoru se zvýší o stejnou částku.

Platy státních zaměstnanců v příštím roce vzrostou o 1500 Kč. Všem zaměstnancům veřejného sektoru se zvýší o stejnou, tedy rovnou částku. Dohodli se na tom představitelé vládní koalice ANO a ČSSD. O uvedenou částku 1500 Kč vzroste tarifní část mzdy. Současně bude zrušena nejnižší tabulka tarifů, díky čemuž si polepší ti nejhůře odměňovaní státní zaměstnanci.

Na zvyšování platů zaměstnancům veřejného sektoru se na jednání dohodli premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), a vicepremiér Jan Hamáček s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (oba ČSSD).

K procentuálnímu navýšení platů dojde jen u pedagogů. Všem ostatním zaměstnancům veřejného sektoru se platy zvýší o pevně danou částku.

Z toho nepedagogové budou mít víc než původně navrhovaných sedm procent, tím, že dojde ke zrušení nejnižší tarifní tabulky, vysvětlil premiér Babiš

Podle Hamáčka to pomůže například kuchařkám, uklízečkám nebo uvaděčkám.

Zrušením tabulky s nejnižšími tarify si podle ministryně Maláčové polepší i pracovníci v sociálních službách.

Učitelům se platy zvýší o 10 procent. Zatím však není jasné, kolik z toho bude činit zvýšení tarifní mzdy.

Ve veřejném sektoru pracovalo na konci loňského roku 640 700 zaměstnanců jako jsou učitelé, hasiči, zdravotníci, úředníci, policisté a další profese.

Průměrný plat ve veřejném sektoru činil 35 437 korun. S tím, že proti roku 2017 se loni zvýšil o 10,8 procenta.

Návrh na „rovnostářské“ zvýšení platů podporovala Asociace samostatných odborů (ASO), která navrhovala zvýšení právě o  1500 korun, bez ohledu na pozici, vzdělání a praxi zaměstnanců.

Konfederace odborových svazů požaduje pro učitele 15 procent, pro neučitelské profese a zdravotníky 10 procent a pro ostatní osm procent navíc, a to do tarifů, ne do odměn.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka není správné, aby zaměstnanci státu a veřejného sektoru měli v průměru vyšší platy než lidé pracující v podnikatelské sféře.

Průměrná mzda v ČR ve 2. čtvrtletí roku 2019 stoupla o 7,2 procenta na 34 105 korun, což je o 2 290 korun více než ve stejném období loňského roku. Dvě třetiny zaměstnanců však na tento plat nedosáhne.

Medián mezd v uvedeném období vzrostl o 6,9 procenta na 29 127 korun. (sfr)