Řecko je pod náporem uprchlíků: Za den tam dorazilo přes 400 migrantů.

Řecko přestává zvládat nápor uprchlíků. Během jediného dne dorazilo na řecké ostrovy Rhodos, Lesbos a Samos 427 migrantů z Turecka. V uprchlických střediscích, která jsou vybudována pro maximálně 6300 osob, nyní pobývá více než 20 tisíc běženců. Další 4000 lidí jsou ubytovány v menších táborech a bytech. 

Na základě dohody Evropské unie s Ankarou z roku 2016 mohou být všichni migranti, kteří vstoupí na řecké území z Turecka, vráceni zpět v případě zamítnutí jejich žádosti o azyl.

Tato rozhodování jsou však v Řecku kvůli nedostatku personálu zdlouhavá. Nová konzervativní vláda, která je u moci od července, slíbila, že proceduru urychlí.

Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky se Řecko opět stalo hlavní vstupní branou migrantů přes Středomoří do Evropy, jako jí bylo v roce 2015.

Podle zprávy Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) z konce srpna dorazilo letos do Evropy přes Středozemní moře více než 46 tisíc migrantů. Nejvíce z nich, přes 23 tisíc, dorazilo do Řecka.

Do Španělska proniklo zhruba 15 tisíc běženců.  Do Itálie méně než 5 tisíc.

Loni ve stejném období k evropským břehům doplulo přes 68 tisíc migrantů, když největší podíl tehdy směřoval do Španělska. (pel)

Do Řecka připlulo dalších 332 migrantů. Země tlačí na EU, aby začala uprchlíky přebírat

Turecko vyhrožuje Evropě: Erdogan chce poslat do EU 1 milion syrských uprchlíků