Česko se chce stát evropským centrem umělé inteligence.

Česko se chce stát jedním z evropských středisek pro vývoj umělé inteligence (AI). Český premiér Andrej Babiš (ANO) v ní vidí budoucnost českého hospodářství i průmyslu. Připomněl také, že Česko v současnosti usiluje o to, aby získalo jedno ze čtyř špičkových evropských center umělé inteligence.

„Máme i podporu ostatních zemí visegrádské čtyřky,“ řekl na odborné konferenci v Akademii věd ČR.

Mezi zájemce o vznik Evropského centra excelence pro umělou inteligenci patří také Německo, Francie nebo Finsko. Podle Babiše je Česko z regionu nejlepší.

„Umělá inteligence je pro nás velká výzva. Česko má obrovský potenciál. Máme 500 vědců, kteří se touto problematikou zabývají. Tím, že máme nejnižší nezaměstnanost a velký problém najít lidi, tak roboti, Průmysl 4.0 a samozřejmě umělá inteligence jsou budoucností našeho hospodářství,“ uvedl.

Termín, kdy by se mělo o centru na evropské úrovni rozhodnout, se podle ministra průmysl a obchodu Karla Havlíčka (ANO) očekává v prvním čtvrtletí příštího roku.

Centrum by mělo začít fungovat příští rok, v plném režimu napřesrok. Nepůjde přitom o novou budovu nebo centrálu, ale o sestavu kompetentních výzkumných a průmyslových center.

Česko se chce v oblasti rozvoje umělé inteligence zaměřit zejména na bezpečnost obyvatel, například v dopravě, v boji proti kriminalitě či při teroristických útocích.

Prozatím však ČR ve využívání umělé inteligence značně zaostává. Podle nedávného celosvětového průzkumu společnosti Microsoft ji za jeden rok v Česku využije asi 16 procent firem, zatímco evropský průměr je 40 procent.

(pel)