Stát bude sociálním zařízením dotovat televizní příjem, aby lidé "neměli na Vánoce problém s televizí".

Ministerstvo průmyslu si ve státním rozpočtu na příští rok zajistilo 30 milionů korun, za které chce dotovat příjem televizního vysílání u vybraných obyvatel České republiky, zejména v sociálních zařízeních, po přechodu Česka na nový systém pozemního digitálního vysílání DVB-T2. Vypínání současného vysílání ve standardu DVB-T má začít již letos. 

O záměru dotovat příjem televizního vysílání informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Řekl, že z rozpočtu MPO poputuje navíc zhruba 30 milionů korun na zavádění televize prostřednictvím krajů pro sociální zařízení, například domovy důchodců.

Přechod na digitální televizi může být podle Havlíčka nedostupný pro některé pečovatelské domy a domovy důchodců.

MPO už o tom jedná s kraji.

„Mělo by to být vyřešeno, aby ti lidé na Vánoce neměli problém s televizí,“ zdůraznil Havlíček.

Pozemní digitální vysílání ve standardu DVB-T má v Česku skončit v červnu 2020.

Vypínání sítí pro digitální televizní vysílání DVB-T v Česku začne na konci listopadu 2019. Nejdříve přestane signál šířit Žižkovský vysílač a Cukrák.

Celý přechod na DVB-T2 má obnášet zhruba jednu miliardu korun výdajů ze státního rozpočtu, jimiž chce vláda kompenzovat soukromé firmy zajišťující pozemní digitální vysílání v ČR.

Jako důvod pro přechod na formát DVB-T2/HEVC se uvádí nutnost uvolnit pásmo 700 MHz pro mobilní operátory, a to v rámci celé Evropy. DVB-T2 využívá pro šíření televizního signálu menší rozsah spektra.

Přechod za 5 miliard

Obyvatelstvo v Česku přitom bude stát jejich „soukromý přechod“ na nový typ pozemního vysílání v souhrnu zhruba 5 miliard korun.

To platí za předpokladu, že se všichni, kdo dnes využívají příjem digitálního pozemního („anténového“) systému DVB-T, rozhodnout setrvat u příjmu terestrického „anténového“ příjmu televizního vysílání a budou chtít přejít na nový systém DVB-T2.

Nový standard digitálního terestrického vysílání DVB-T2 (s kódováním HEVC) na většině dnešních televizorů nelze přijímat.

Uživatelé si budou muset kvůli přechodu na novou normu pořídit televizní přijímač umožňující příjem DVB-T2, nebo nový set top box, umožňující příjem standardu DVB-T2. V mnoha případech si také budou muset zmodernizovat své antény či dokonce pořídit antény zcela nové.

Případně domácnosti budou moci přejít na jiný způsob příjmu televizního signálu – ve formě satelitního příjmu, kabelové či internetové televize.

Oficiální vládní materiály přiznávají, že přechod na novou digitální normu DVB-T2 bude stát domácnosti v Česku celkem až 5 miliard korun. (sfr)

Více o tématu čtěte zde:

Evropská komise řeší už 2 roky vládní podporu pro nové televizní DVB-T2 vysílání v Česku

Temné prognózy kolem přechodu na televizní vysílání standardu DVB-T2 se naplňují

TV vysílání: Španělsko nedotuje firmám DVB-T2. EK schválila finanční podporu občanům