Loď Open Arms se 107 africkými uprchlíky na palubě odmítla další nabídku Španělska na vylodění. Madrid chtěl migrantům otevřít další přístav, tentokrát na Baleárských ostrovech. Posádka lodi ale nabídku odmítla a trvá na vylodění na italském ostrově Lampedusa. 

„Rozumím tomu, že jejich situace je kritická kvůli nejistotě, kdy se dostanou na pevninu, ale když už jim nabídneme pomoc a bezpečný přístav, měli by být migranti už klidní,“ řekla španělská vicepremiérka Carmen Calvová.

Španělsko o víkendu běžencům nabídlo možnost vystoupit v přístavu Algeciras, to ale organizace vzhledem k velké vzdálenosti z obav o zdraví lidí na palubě odmítla.

Někteří migranti proto začali skákat do moře a pokoušeli se k nedaleké Lampeduse doplavat.

Poté Madrid nabídl jako další možnost zakotvení na Baleárských ostrovech. I tuto nabídku nevládní organizace Proactiva Open Arms odmítla.

Baleáry jsou nejbližším španělským území od ostrova Lampedusa. Cesta po moři by tam podle deníku El Mundo trvala necelé tři dny.

Posádka Open Arms zachránila na začátku srpna u Libye z moře celkem 160 uprchlíků. Část z nich postupně převzala italská pobřežní stráž kvůli zdravotním potížím a posléze úřady povolily vylodění nezletilým. (pel)

Open Arms s africkými uprchlíky odmítla plout do Španělska. Migranti naskákali do moře