Ministerstvo vnitra dostane příští rok navíc 1,7 miliardy korun. Celkově bude resort hospodařit s téměř 79 miliardami, na policii z toho připadá přes 34 miliard korun. (Ilustrační foto)

Ministerstvo vnitra pod vedením Jana Hamáčka (ČSSD) dostane v roce 2020 navíc 1,7 miliardy korun. Většina peněz, tedy 1,1 miliardy korun, půjde do rozpočtu policie. Zbývajících 200 milionů korun resort použije na tvorbu povinných evropských informačních systémů.

„Rozpočet policie na příští rok bude navýšen o 1,1 miliardy korun, z toho bude 500 milionů na obnovu automobilové techniky, 250 milionů do provozu, 200 milionů do investic a 155 milionů půjde na platy policistů, kteří byli nabráni v letošním roce,“ uvedl šéf vnitra Hamáček.

Policisté navíc dostanou dalších 400 milionů na obnovu vozového parku. Půl miliardy na nová auta by mělo jít z rozpočtu pravidelně každý rok.

„Celkový rozpočet policie bude vyšší než 34 miliard. Celý resort vnitra pak bude mít rozpočet kolem 78,8 miliardy,” uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Zbývající peníze vnitro využije na informační systémy Evropské unie, které musí zřídit na základě nařízení EU. Ty mají podle Hamáčka sloužit k monitorování a kontrole pohybu osob.

(pel)