Volný pohyb má při brexitu bez dohody skončit už 31. října.

Velká Británie se chystá zakázat volný pohyb lidí z Evropské unie v případě, že dojde k tzv. tvrdému brexitu, tedy bez dohody. Země má podle plánů opustit EU k 31. říjnu. Sdružení the3million, které hájí zájmy 3,6 milionu občanů Unie žijících ve Spojeném království, to označilo za lehkomyslnost, která otevírá cestu k diskriminaci.

Ukončení volného pohybu občanů unijních států je dlouhodobou vládní politikou. Kabinet premiérky Theresy Mayové, kterou na konci července vystřídal v úřadě Boris Johnson, však plánoval přechodná opatření i v případě brexitu bez dohody.

Ta měla trvat do prosince 2020 a zachovat některá stávající pravidla.

Podle britských médií ale ministryně vnitra Priti Patelová zadala úředníkům, aby hledali způsob, jak ukončit volný pohyb osob už za osm týdnů. Do brexitu nyní zbývá 73 dní.

Patelová je zastánkyní rázné odluky země od EU a podle serveru Independent usiluje o ukončení volného pohybu, přestože žádný náhradní systém není přichystán.

Aby záměr prosadila, chce obejít parlament, který by se proti tomu patrně postavil.

Opoziční prounijní liberální demokraté označili tyto přípravy za brutální.

„Co by to znamenalo pro unijní občany, kteří žijí ve Spojeném království, odcestovali do zahraničí a pak se chtěli vrátit?“ uvedl mluvčí liberálních demokratů pro otázky vnitra Ed Davey.

Zprávy o ukončení volného pohybu osob k 31. říjnu mají podle britských médií do Bruselu vyslat signál o nekompromisním postoji Londýna s cílem dosáhnout nových jednání o brexitové dohodě. To Brusel dlouhodobě odmítá.

(pel)