Nevládní loď Open Arms africkými uprchlíky na palubě odmítla plout od břehů Itálie až do Španělska. Zoufalí migranti proto začali skákat z lodi do moře a snažili se doplavat na nedaleký italský ostrov Lampedusa.

Španělská vláda nabídla nevládní lodi Open Arms, která kotví už přes dva týdny u italského ostrova Lampedusa, aby přistála ve španělském přístavu Algeciras.

Loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms nabídku španělské vlády odmítla kvůli neuspokojivé situaci na palubě s tím, že přístav ve Španělsku je příliš daleko a migranti se potřebují vylodit neprodleně.

Někteří začali skákat do moře a pokoušeli se k nedaleké Lampeduse doplavat.

„Nepřijímáme španělský návrh, protože jsme ve stavu extrémní humanitární nouze. (Migranti) se teď okamžitě potřebují vylodit,“ uvedla mluvčí Open Arms.

„Je nemyslitelné pokračovat v plavbě dalších šest dní, a právě tak dlouho by nám trvalo doplout do Algecirasu,“ upřesnila.

Několik migrantů se záchrannými vestami se pokusilo k ostrovu doplavat. Posádka humanitární lodi je však dostala zpět na palubu.

„Varujeme už řadu dní, že zoufalství má svou mez,“ uvedl zakladatel organizace Óscar Camps.

„Co víc potřebuje Matteo Salvini pro svou politickou kampaň? Nějaké mrtvé?“ zeptal se Camps.

Open Arms zachránila u Libye z moře celkem 160 uprcvhlíků.

Minulý týden italský oblastní soud kraje Lazio rozhodl, že loď smí vplout do italských vod a migrantům má být poskytnuta pomoc. Zakotvení v přístavu ale výslovně nenařídil.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini v sobotu povolil doplout na břeh 27 nezletilým z lodi Open Arms. Učinil tak podle svých slov nerad na pokyn premiéra Giuseppa Conteho.

Už dříve italské a maltské úřady umožnily vylodění více než dvou desítek migrantů, mimo jiné těhotným ženám, dětem či lidem se zdravotními problémy a jejich doprovodu.

Kromě lodi Open Arms čeká na povolení italských úřadů k zakotvení i plavidlo Ocean Viking provozované organizacemi Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée a plující pod norskou vlajkou. To se nyní pohybuje jižně od Sicílie a na palubě stále má 356 afrických migrantů. (sfr)